2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem lesz baj az oktatással?

Bár a közoktatásról szóló törvényhez és végrehajtási rendeleteihez az elmúlt időszakban többször is hozzá kellet nyúlni, ezek a módosítások nem változtattak a rendszer működésének alapjain - hangsúlyozta az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) csütörtöki közleményében.
2009. június 18. csütörtök 21:54 - HírExtra
A szaktárca ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, volt oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: bizonytalanság és kiszámíthatatlanság uralkodik az oktatásban, és a problémákat tovább tetézi a kormány "jogalkotási ámokfutása."

Az OKM reagálásában kifejtette, hogy a módosítások legtöbb esetben azért váltak szükségessé, hogy a rendszer működését meghatározó szabályok összhangban legyenek az unió joganyagával.

Szintén Pokorni Zoltán állítására reagálva azt írták: országos átlagban több az óvodai férőhely, mint ahány gyermek van. A KSH adatait felhasználva a szaktárca közölte: a 2008/2009-es nevelési évben 1719-cel több hely volt, mint ahányan beiratkoztak az óvodákba. Hozzátették ugyanakkor, hogy előfordulhatnak problémák, mivel egy-egy adott település nem tesz eleget a törvényben meghatározott feladatellátási kötelezettségének.

Közlésük szerint az sem igaz, hogy "kiüresedett" volna a kétszintű érettségi, mivel az eredmények nem ezt igazolják. "Az érettségi vizsgán nyújtott tanulói teljesítmények diagramja hasonlóan alakult, mint ahogy a +régi+ érettségi vizsgák eredményeiről készült diagrammok" - olvasható az OKM közleményében.

A minisztérium úgy látja: a Regionális Operatív Program (ROP), illetve egyéb támogatások jóvoltából több tízmilliárd forintból fejleszthették az óvodákat és a bölcsődéket.

"Az integrált oktatás sikeres és eredményes. Minden ezzel ellenkező állítás téves" - közölte az OKM hozzáfűzve, hogy a modern pedagógiai módszertanok alkalmazását eddig mintegy tízezren sajátították el és további 15 ezer pedagógus szakmai-módszertani továbbképzése valósul meg a jövőben.

A pedagógusok anyagi helyzetével kapcsolatban a minisztérium azt közölte, hogy 600 általános iskola és megközelítőleg 450 óvoda 11 ezer pedagógusa kapott eddig illetménykiegészítést, de ennél jóval nagyobb igényre számítanak 2009 szeptemberétől. Az idei évben rendelkezésre álló forrás 3,7 milliárd forint, melyből 2,3 milliárd forintot a pedagógusok már megkaptak a most lezárult tanévben.

Pokorni Zoltán csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy kevés az óvodai férőhely, több tízmilliárdos a kivonás az oktatásból, és véleménye szerint "kiüresítették" a kétszintű érettségit.

A Fidesz alelnöke úgy látja: az integrációs lépések "zsákutcának" bizonyultak, a pedagógusok többsége túlterhelt, a bérek pedig évek óta stagnálnak, és elvették az óvónők, tanítók, tanárok 13. havi illetményét. Szerinte milliárdokat költöttek a szakképzés fejlesztésére érdemi eredmény nélkül, a felsőoktatásban a tanulás költségei drámaian emelkednek és gond van az egyetemek finanszírozásával is.

A nyolcosztályos gimnáziumok elleni roham az évtizedes iskolaszerkezeti háború szükségtelen folytatása - összegezte Pokorni Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 19. 09:01
Ami az oktatás körül történik az egy politikai ámokfutás.

Ami pedig az oktatási törvényt illeti az már olyan, mint az a száz éves fejsze, aminek háromszor volt cserélve nyele, és kétszer a feje.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását