2024. május 14. - Bonifác

Tovább tüntet az ellenzék

Az iráni elnökválasztáson vesztes reformpárti elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi több tízezer híve gyűlt össze szerda délután Teherán központjában, hogy tiltakozzon a voksolás - szerintük meghamisított - hivatalos eredménye ellen.
2009. június 17. szerda 19:08 - HírExtra
A mérsékelt konzervatív Muszavi hívei a választási eredmény múlt szombati kihirdetése óta minden nap, azaz immár ötödik napja tartanak tiltakozó megmozdulást Teheránban. A választást a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő ultrakonzervatív elnök nyerte meg nagy fölénnyel. Muszavi választási szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be az eredmény ellen; a hatóságok tagadják a szabálytalanságokat.

A főként feketébe öltözött, zöld csukló- és fejpántot viselő tüntetők - Muszavi kampányának "színe" a zöld volt - Teherán egyik legnagyobb terén, a Haft-e Tiren és a környező utcákon gyűltek össze. A demonstrálók nagy része csendben álldogált, de ujjaival a győzelem jelét mutatta. A korábbi Muszavi-párti tüntetésekhez hasonlóan mások az ellenzéki jelölt fényképeit emelték magasba, zöld légballonokat lengettek, egy nő pedig a hétfői zavargások során megölt egyik civil fényképét mutatta. A térre vezető egyik utat több kilométer hosszan ellepték a tüntetők - mondták szemtanúk.

Szerdán folytatódott a reformerek őrizetbe vétele. A rendőrség reggel egy egyetemi tanárt és egy politikai elemzőt vitt el, mindketten közel álltak a Muszavi-táborhoz - közölték az előállítottak környezetéből. Hamid Reza Dzsaladpurt, a teheráni egyetem szociológia professzorát, Muszavi kampányának egyik segítőjét a lakásáról állították elő - közölte egyik kollégája, aki szerint a professzort később elengedték. Szintén a lakásán vették őrizetbe Szad Lajlaz közgazdászt, politikai elemzőt - tudatta Lajlaz egyik családtagja.

Az iráni hatóságok múlt szombat óta nagy számú tisztségviselőt és reformszellemű újságírót állítottak elő, közülük egyeseket később elengedtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását