2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mire jutnak a magyar séfek?

Jó ízű és szép ételekkel részt venni egy valódi szakácsversenyen - erről szól a kétévente megrendezésre kerülő lyoni Bocuse d,Or, amelyen a jövőben magyar séfek is részt vesznek.
2009. június 17. szerda 18:47 - HírExtra
A nagyközönség számára is nyilvános magyarországi döntőre a Hungexpo Zrt. jövő februári szakkiállításán kerül sor - jelentették be egy szerdai tájékoztatón. Az eseményen írta alá a francia szakácsművészeti szervezet képviselője, Yves Hunckler és a versengésnek "pályát" biztosító Hungexpo Zrt. kiállítási igazgatója, Kele András az erről szóló együttműködési megállapodást.

Kalla Kálmán, a Magyar Bocuse d,Or Akadémia tiszteletbeli elnöke elmondta az MTI munkatársának, ez a verseny merőben különbözik azoktól, amelyeken eddig a magyar séfek részt vettek. Az is előfordult a múltban, hogy az ételeket sokszor meg sem fűszerezték, éppen ezért meg sem kóstolta azokat a zsűri, tele voltak zselatinnal, és olykor a verseny előtt egy héttel elkészültek.

A lyoni verseny- vagy akár a genfi elődöntő nem ilyen. A helyszínen, mindenki számára azonos alapanyagból, meghatározott időre kell főzni-sütni. Még a szeméttartályt is megnézi a zsűri: mit dobott ki, mit ítélt fölöslegesnek a versenyző.

A francia szakácspápa magyarországi szervezetének elnöke, Kreil Vilmos elmondta: nálunk talán nyolc szakács képes arra, hogy megfeleljen a magas szintű nemzetközi követelményeknek. Közöttük dől el, ki megy csapatával a genfi - európai szintű - elődöntőre. Lyonban már csak 12 ország csapata versenyez, közéjük bekerülni már eleve kitüntetés, a tekintélyes összegű pénzbeli díjazáson kívül. Igaz, a séfek euró százezreket költenek a trenírozásra is.

A magyarországi győztes séf már itthon is magas összegű pénzjutalomban részesül és külföldön edzhet a svájci, illetve remélhetőleg a lyoni megmérettetésre.

Ugyancsak a magyar gasztronómia előrelépésével kecsegtet, hogy 2010-ben Magyarország rendezheti a Junior Cukrász Világbajnokságot, a február 21-24. közötti Foodapest és UKBA közös szakkiállítások kísérő rendezvényeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását