2024. május 14. - Bonifác

Az MKP belső harca vezetett idáig?

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) belső csatái vezettek az új szlovákiai magyar párt megalakításához.
2009. június 17. szerda 14:25 - HírExtra
A szakértő szerint Bugár Bélát és Simon Zsoltot, a szlovákiai magyarok körében népszerű két politikust több ok motiválhatta az MKP-tól való eltávolodásra, és a Most-Híd nevű párt vasárnapi megalakítására. Bugár Béla puccsszerűnek érezhette három évvel ezelőtti eltávolítását a párt éléről. Ezt követően pedig megkezdődött "Bugár híveinek kiszorítása" az önkormányzatokból és az MKP által még a Dzurinda-kormány idején, az 1998 és 2006 közötti kormányzati szerepvállalás alatt kiharcolt regionális és helyi szintű döntéshozói pozíciókból. Helyükre Csáky Pál, az MKP elnöke, és Duray Miklós stratégiai alelnök hívei kerültek.

Az új párt megalakulásához végül az vezetett, hogy Bugár Béla és hívei fokozatosan eltávolodtak az MPK vezetőségétől, és a Szlovákiában megtartott európai parlamenti választások előtti hetekben lefolytatott tárgyalások Bugárék és Csákyék között eredménytelenül végződtek.

A szlovákok irányába is nyitni akaró Most-Híd párt esélyeiről Hamberger Judit elmondta, hogy megítélése szerint Bugár Béla az egyetlen szlovákiai magyar politikus, aki "képes volt elfogadtatni magát és a magyarokat a szlovákokkal". Sokan hiteles politikusnak tartják a szlovákok körében is.

Szociológiai adatok azt mutatják, hogy a szlovákok nagyjából egyharmada nyitott a szlovákiai magyarok felé, nincs "magyarfóbiája".

Az új párt bázisát jelenthetik az MKP-ból távozók is. Bugár Béláék "elsősorban a magyarok között toboroznak" - tette hozzá Hamberger Judit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását