2024. június 2. - Kármen, Anita

Zsidó származású az al-Kaida szóvivője

Zsidó nagyapja volt az al-Kaida muzulmán terrorista hálózat amerikai szóvivőjének, sőt a nagyszülő arra buzdította, hogy utazzon Izraelbe rokonlátogatásra - állította maga a szóvivő.
2009. június 15. hétfő 22:06 - HírExtra
Adam Gadahn az al-Kaida médiaszárnya által készített, s a múlt hét végén egy iszlamista honlapon megjelent felvételen "vallotta be" a nyilvánosságnak, hogy nagyapja zsidó volt. Gadahn - ragadványnevén "Azzam, az amerikai" - az AP amerikai hírügynökség által hétfőn ismertetett felvételen többek között kijelentette: "nagyapja cionista és a bitorló entitás lelkes támogatója, valamint gyűlöletkeltő cionista szervezetek egész sorának kiemelkedő tagja volt".

A felvételen arabul folyékonyan beszélő Gadahn arról is szólt, hogy nagyapja sokszor ecsetelte előtte Izrael erényeit, s arra buzdította, hogy "utazzon oda, ahol rokonaik élnek". A szóvivő hozzátette: nem tett eleget nagyapja azon felhívásának, hogy vegye fel az izraeli állampolgárságot, jóllehet akkor fiatal volt és a muzulmán hitre sem tért még át. Döntését azzal magyarázta, hogy talán ebben nyilvánult meg Allah iránta való kedvessége és gondviselése.

Gadahn az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) adatai szerint az 1978-ban született Oregonban Adam Pearlman néven, Kaliforniában nevelkedett, a kereszténységről az iszlámra 1995-ben tért át. Az FBI 2004 óta körözi, és egymillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a fejére. A férfit 2006-ban hazaárulással vádolták meg az Egyesült Államokban - több mint fél évszázada ő volt az első amerikai, aki ellen e súlyos vádat emelték. A hazaárulás miatt halálbüntetést is kiszabhatnak rá, ha elítélik. Az amerikai hatóságok szintén vádat emeltek ellene terroristák támogatása miatt.

Az al-Kaida-szóvivő 2004 óta többször szerepelt az al-Kaida videoüzeneteiben, egy tavaly közzétett felvételen pedig széttépte amerikai útlevelét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását