2024. április 27. - Zita

Becsapódott a Holdba az űrszonda

Irányítottan a Hold felszínébe csapódott szerda este a Kaguja nevű japán kutatószonda, miután elvégezte 19 hónapos küldetését.
2009. június 11. csütörtök 14:05 - HírExtra
Japán szakemberek szerint ez volt a legjelentősebb kutatómisszió a Föld égi kísérője körül az amerikaiak 40 évvel ezelőtti Apollo-programja óta, amelynek során 12 ember jutott el a Holdra. A Kaguját 2007 szeptemberében indították el úti célja felé azzal a feladattal, hogy a Hold jövőbeni hasznosításának előkészítése érdekében adatokat gyűjtsön a felszín ásványi összetételéről.

Lézeres magasságmérőjével térképezze fel a domborzatot, nagyfelbontású videofelvételeket küldjön a Földre, valamint mérje a Hold gravitációs erejét.

A Kagujáról a pályára állás előtt két kisebb szonda vált le. Az egyikük egyfajta reléállomásként segítette a missziót, vagyis megnyúlt pályán keringve a Hold körül vette, majd továbbította a Kaguja és a kisebbik szonda, a Vrad mérési adatait. A reléműhold tevékenységének különösen akkor volt jelentősége, amikor két társa mintegy 100 kilométeres magasságban, kör alakú poláris pályán keringve a Hold mögé került, mert ekkor csak rajta keresztül tudtak adatokat küldeni a Földre. A relészonda már februárban a Hold felszínébe csapódott, a Vrad azóta is pályán van, és gravitációs méréseket végez.

Bár a Kaguja által a földi irányító központba küldött adatok kielemzése még eltart egy ideig, a japán űrügynökség szóvivője már most úgy fogalmazott: "A Kagujának köszönhetően nagyon részletes térképünk lesz a Hold felszínéről". A japán űrkutatók terveiben szerepel, hogy a következő lépcsőben leszállóegységeket küldenek a Holdra.

Japán 1970-ben állított először Föld körüli pályára műholdat, és azóta a szigetország jelentős eredményeket ért el a világűr kutatásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását