2024. május 6. - Ivett, Frida

Boszorkányüveg szörnyű tartalommal

Vizeletet, szögeket, horog alakúra hajlított gombostűket, körömdarabkákat és hajat tartalmaz az a több mint 300 éves mázas cserépflaska, amelyre London greenwichi kerületében bukkantak a régészek.
2009. június 7. vasárnap 10:37 - HírExtra
A rontásűző eszköz arra volt hivatott, hogy magába zárja a negatív energiákat. Ez a gyakorlat eléggé elterjedt volt a XVI-XVII. században, ám az eddig fellelt "boszorkányüvegek" mind üresnek bizonyultak. Nem így a londoni, amelyet alaposan bedugaszoltak, így lehetőséget adott a tudósoknak különböző vizsgálatokra - hangsúlyozzák annak a tanulmánynak a szerzői, amely a British Archaeology legújabb számában látott napvilágot.

"Boszorkányüveget" olyankor készítettek az emberek, ha úgy érezték, hogy valaki rontást bocsátott rájuk. A korabeli elképzelések szerint az átkot mondó boszorkány kapcsolatba kerül az üveg tartalmával, s vizeléskor érezni kezdi a tűk és a szögek okozta iszonyatos fájdalmat. Szenvedései arra késztetik, hogy visszafordítsa a varázst, ez az egyetlen módja annak, hogy ő maga megszabaduljon a kínoktól.

A kutatást irányító Alan Massey szerint a "boszorkányüvegben" talált tárgyak igazolják a korabeli rontásűző receptek hitelességét, amelyeket a ma embere annyira képtelenek tart, hogy hamisítványnak hiszi őket.

Egy 1682-es keltezésű bírósági feljegyzés szerint egy férfi arra gyanakodott, hogy feleségén rontás ül. A férjnek azt javasolták, hogy felesége vizeletébe az asszony körömdarabkáit és haját tegye, majd alaposan főzze fel az egészet egy cserépfazékban.
"A kiásott boszorkányüveg tartalmát is hasonló recept szerint állíthatták össze" - jegyezte meg Alan Massey.

Az üveget komputeres tomográfiának, tartalmát pedig vegyelemzésnek és gázkromatográfiának vetették alá. Mint kiderült, a vizeleten kívül ként, 12 vasszöget, nyolc vörösréz gombostűt tartalmazott. Találtak még a palackban 10 körömdarabkát, valamint egy szív alakúra kivágott bőrdarabkát, amelyet egy meghajlított szöggel szúrtak át.
A vizeletben nikotinra bukkantak, azaz egy dohányosé lehetett. Mivel az illető körme nem volt "elkopva", Alan Massey szerint egykori tulajdonosa "valaki" lehetett a maga idején.

A "boszorkányüveg" tartalmát egy mázas cserépflaskába töltötték, amely Hollandiában, vagy Németországban készült, rajta Roberto Bellarmino bíboros (1542-1621) arcmása látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását