2024. május 13. - Szervác, Imola

MSZP: A vagydonadó fedezi az szja-csökkentést

A jövő évre tervezett érdemi személyi jövedelemadó-csökkentés egyik fedezete a vagyonadó - mondta Tóbiás József, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese csütörtökön az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja a vagyonadó elképzelést.
2009. június 4. csütörtök 16:47 - HírExtra
Egyetértünk abban az SZDSZ-szel, hogy olyan típusú adóreform kell, amely a munkát terhelő adók helyett a vagyont terheli - fogalmazott a kormánypárti képviselő.
Elmondta, hogy jövőre Magyarországon érdemi adócsökkentés lesz, ennek következtében a munkavállalók közel kilencven százaléka 18 százalékos adót fizet majd. Hozzátette: ennek a csökkentésnek részben a vagyonadó a fedezete.
Tóbiás József hangsúlyozta, a társadalom tehetősebb rétegeinek szerepet kell vállalnia azért, hogy a társadalom többsége adócsökkentésben részesüljön.
A frakcióvezető-helyettes közölte, az MSZP olyan módosító javaslatokat támogat, amely még hatékonyabbá tudja tenni a rendszert.
Tóbiás József szerint minden más, az SZDSZ által felvetett probléma szakmai kérdés, amelyről a szocialista frakció is egyeztetett a kormánnyal, és bekerült az előterjesztésbe például az összeszámítás kérdése.
Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője és Demszky Gábor főpolgármester csütörtökön közölték: az SZDSZ jelenlegi formájában nem támogatja a kormány által a parlament elé terjesztett vagyonadó elképzelést.
Horn Gábor elmondta, hogy a jelenleg elképzeléseket igazságtalannak, aránytalannak tartják, és azok nem is hatékonyak. Mint mondta, a jelenlegi tervezet azért igazságtalan, mert három 25 millió forintos ingatlan után nem kell fizetni, míg egy 30,1 millió forintos értékű után már igen.
Demszky Gábor szerint egy igazságos, a személyi jövedelemadóból levonható adót elő lehetne készíteni, és a következő ciklusban azt a következő kormány bevezethetné.
Leszögezte, azért sem tudja elfogadni, hogy az ingatlanadó központi adó legyen, mert az értékalapú ingatlanadó Európa legtöbb országában helyi adóként működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását