2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az ívóvíznek állami kézben kell maradnia

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) felszólítja a pénzügyminisztert, hogy garantálja az ivóvíz-ellátási rendszer tartós állami tulajdonban maradását - áll abban a közleményben, amelyet 90 polgármester fogadott el a szervezet által rendezett tanácskozáson csütörtökön Vácott.
2009. június 4. csütörtök 16:58 - HírExtra
A MÖSZ - a többi önkormányzati szövetséggel egyetértésben - elfogadhatatlannak tartja a minisztériumhoz tartozó Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) döntését, amelynek nyomán a váci székhelyű, hatszázezer lakost ivóvízzel ellátó Duna-menti Regionális Vízművet integrálnák a kevésbé eredményesen működő Észak-magyarországi Regionális Vízműbe.

Álláspontjuk szerint e lépés veszélyeztetné az ellátást, az ivóvíz drágulását vonhatná maga után, ráadásul törvénytelen, mert - mint írják - a döntésről nem egyeztettek az érintett önkormányzatokkal. Ezért a MÖSZ beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, a Gazdasági Versenyhivatalhoz, továbbá a Cégbíróságnál kezdeményezi az összevonásra vonatkozó bejegyzés megtagadását.

A tanácskozáson a közleményt megfogalmazó Gémesi György elnök arra kérte a 700 önkormányzatot tömörítő szövetség tagjait: a döntés miatt pereljék be az NVT-t, hogy jogi eszközökkel megakadályozzák a lépést, amellyel szerinte a vízművek privatizálását készítik elő. Elsőként Verőce polgármestere jelezte, hogy a kérésnek megfelelően az önkormányzat peres úton kívánja a tanács ezen törekvését megakadályozni.

A felszólaló polgármesterek szerint az NVT döntése, a regionális vízművek összevonása, a Duna-menti vízmű állami tulajdonú üzletrészének vagyonkezelésbe adása gazdaságilag sem indokolható. Harrach Péter fideszes országgyűlési képviselő ehhez hozzátette: árulkodó, hogy a parlament kormányoldala megakadályozta a kérdés napirendre tűzését.

Hadházy Sándor, Visegrád fideszes polgármestere egy friss elemzésre hívta fel a figyelmet. E szerint az éghajlatváltozás következtében Magyarországot 50 éven belül "átsorolhatják" a mediterrán égövbe, ezáltal a nemzeti vagyont jelentő vízkincs még értékesebb lesz.

A felszólalókkal Bóth János, Vác szocialista polgármestere is egyetértett. Hangsúlyozta, hogy a döntés nem a kormány irányvonalát jelenti, hanem egy szűk érdekcsoport igyekezetéről van szó; egyesek a nagyobb közösség kárára próbálnak előnyt szerezni, gyengítve ezzel az önkormányzatok vízellátási kötelezettségét.

Horváth Lászlóné, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese arról szólt, hogy a minisztérium nem is tudott az NVT döntéséről, hiányzott a szakmai egyeztetés. Ennek pótlására levélben fordultak a társasághoz, ám arra mostanáig sem érkezett válasz - mondta.

A tanácskozást megelőzően a Duna-menti Regionális Vízmű Zrt. szakszervezete több demonstrációt is tartott a cég szétszabdalása ellen tiltakozva, és aláírásgyűjtést indított, amelynek eredményeként Vácott nyolcezren látták el kézjegyükkel az íveket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását