2024. június 14. - Vazul

Amerika hibázott a bombázásnál

Az amerikai hadsereg hibázott az eddigi legtöbb polgári áldozatot követelő, május eleji afganisztáni bombázásban.
2009. június 3. szerda 18:38 - HírExtra
A védelmi minisztérium megállapítása szerint a légierő nem tartotta be a légicsapásokra vonatkozó megszigorított előírásokat, s valószínűleg ez vezetett részben ahhoz, hogy a május 4-i bombázásnak "több tucat" civil áldozata volt. Ez a fő következtetése a Pentagon belső jelentésének, amelyet a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban a tálib felkelők ellen indított repülőgépes támadás körülményeiről készítettek.

Az amerikai hadsereg parancsnokai már több ízben módosították a bombázásokra vonatkozó szabályokat a polgári áldozatok minimálisra csökkentése érdekében. Legutóbb tavaly év végén történt ilyen változtatás.

A május eleji légi támadás feszültté tette a viszonyt az Egyesült Államok és Afganisztán között. Az eset után néhány nappal az amerikai légicsapások leállítását követelte Hamid Karzai afgán elnök. "Követeljük, hogy vessenek véget az ilyen akcióknak ... vessenek véget a légicsapásoknak" - mondta az afgán vezető.

Kabul szerint nem "néhány tucat", hanem 147 civil halt meg az amerikai támadásban. A helyi afgán hatóságok közölték, hogy az áldozatok többsége fegyvertelen helyi lakos volt. A nemzetközi erők egyetlen katonai akciója sem követelt még ilyen sok polgári áldozatot Afganisztánban. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) helyszínen járt munkatársaira hivatkozva "több tucat" civil, köztük nők és gyerekek halálát erősítette meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását