2024. június 17. - Laura, Alida

Diego Forláné az aranycipő

Az Atlético Madrid uruguayi játékosa, Diego Forlán nyerte el a 2008-2009-es szezonban az európai aranycipőt. Az ezüstcipős a kameruni Samuel Eto'o, a bronzcipős az osztrák Marc Janko lett.
2009. június 1. hétfő 16:57 - HírExtra
Diego Martín Forlán Corazo 1979. május 19-én Montevideóban született. Édesapja, Pablo maga is világklasszis futballista volt, két világbajnokságon is játszott az uruguayi Célestében. Diego anyai nagyapja, Juan Carlos Corazo az Independiente élvonalbeli játékosa volt a negyvenes években.

Az újdonsült aranycipős a montevideói Danubióban kezdett játszani, majd apja egyik fő klubja, a Penarol, aztán nagyapja egylete, az Independiente tagja volt. Utóbbiból került 2002 elején a Manchester Unitedhez.

Bár az Old Traffordon nagy reményeket fűztek a szerződtetéséhez, Diego Forlánnak nyolc hónapra, illetve 27 mérkőzésre volt szüksége, hogy megszerezze első gólját a Manchester United színeiben.

Végül 2002 augusztusában, a Maccabi Haifa elleni BL-mérkőzésen tört meg a jég. A 6,9 fontért szerződtetett csatár Wayne Rooney érkezése után úgy döntött, kéri átigazolását. 2004 nyárutóján a spanyol Villarrealhoz igazolt, ahol szinte megtáltosodott: első idényében 25 találattal megszerezte a spanyol gólkirályi címet, s Thierry Henryval közösen európai aranycipős lett.

A második szezonjában a BL-elődöntőbe segítette a kis spanyol klubot. 2007 nyarán átigazolt az Atlético Madridhoz. Forlán a Primera Divisiónban töltött első öt szezonjában 171 bajnoki mérkőzésen 101 gólt szerzett. A mostani szezonban a bajnokságban 33 mérkőzésen 32 gól, minden sorozatot figyelembe véve 44 meccsen 35 gól a mérlege. Különösen az utolsó hetekben futballozott feltartóztathatatlanul: a Primera División utolsó nyolc fordulójában 12 gólt ért el.

Egyébként nem Forlán lőtte a legtöbb gólt az európai mezőnyben, csak az aranycipő-verseny szabályai szerint az erősebb bajnokságokban szereplők kettes, a közepesen erősekben játszók pedig másfeles szorzót kapnak.

A bécsi születésű Marc Janko (akinek édesanyja, Eva Janko az 1968-as mexikói olimpián bronzérmet nyert gerelyhajításban Németh Angéla és a román Mihaela Penes mögött), az osztrák bajnok Red Bull Salzburg csatára 39 góllal lett az osztrák Bundesliga gólkirálya, de, ellentétben a Primera División két légiósával, az ő szorzója csak másfeles volt. Az osztrák bajnokságban legutóbb 1987-ben szerzett ilyen sok gólt a gólkirály, Toni Polster.
Forrás: Inforádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását