2024. május 14. - Bonifác

Bajnokok Ligája: Végre a csoportkörbe juthat a magyar bajnok

Újít az UEFA. Változtatásokat vezetnek be Európa első és második számú kupasorozatába is. A BL- be selejtezők lebonyolítása változik, az UEFA-kupa meg új nevet és logót kap.
2009. május 29. péntek 07:40 - HírExtra
Eldőlt a magyar labdarúgó bajnokság legfontosabb kérdése, vagyis az , hogy ki emelhette magasba a bajnoki trófeát. Ez a csapat idén a Debrecen. Még nem aktuális, de a klubért rajongók, a szurkolók gondolataiban bizonyára már végigfutott, hogy erős-e annyira csapatuk, hogy kiharcolják a nemzetközi kupában való indulás jogát.

Ezt még nem tudhatjuk, de annyi bizonyos, hogy könnyebb dolga lesz a vörösöknek elérni céljukat.

Vajon miért állítjuk, hogy több az esély kiharcolni a Bajnokok Ligájában a főtáblás helyezést? Mert lényeges átalakítások várhatók a lebonyolítási rendszerben.

Eddig a magyar elsőnek 2 párharcot kellett megvívnia ahhoz, hogy felkerüljön a legjobb 32 közé. Ez a következőkben 3-ra módosult.

Ha nem nézünk a dolgok mögé, azt hihetnénk még egy ellenféllel több, tehát csökken az esély, de az mindenképpen pozitív, hogy nem kerülhet az utunkba Európa 13 legerősebbnek tartott bajnokságának együttese.

Ez azért lehetséges, mert az indulókat 2 kalapba teszik. Az egyikbe azok az országok bajnokai kerülnek, akiknek az elsőségük nem jelent automatikusan BL főtáblát, a másikba pedig az elitbajnokságok selejtezős helyezését kivívói jutnak.

Sokszor áldottuk a sorsot, a balszerencsét, mikor a sorsolás után már minimális esélyünk volt az előrelépésre. Amikor pár éven belül bajnokcsapatunk 2 szer is a világ legjobbjának tartott Manchester United-del csapott össze.

Legalább, ezentúl a világsztárokkal remélhetőleg a csoportmeccseken találkozunk.
A Debrecen, majd a második selejtezőkörben kapcsolódik be a sorozatba, de az még titok, hogy kiemeltként-e vagy sem.

Bízzunk benne, hogy lesz annyira erős az aranyérmes alakulatunk, hogy továbblépjen a harmadik selejtezőkörbe, mert ha ezen szakaszban elbukik, a lehetősége még megmarad, hogy az ősztől mégis a nemzetközi porondon szerepeljen.

Ha viszont elérnének a negyedik szakaszba, akkor a főtáblás indulás joga biztosított lenne a második számú, európai kupasorozatban, az Európa Ligában.

Az Európa Ligát, azért hozták létre, mert az elődjének, az UEFA-kupának megkopott az utóbbi években a tekintélye, és már nem vonzott annyira sok nézőt.

A 48 induló csapatot 12 darab, 4-es csoportba sorsolják, ahonnan a csoportelső és második lép tovább.

A még versenyben lévőkhöz csatlakoznak a Bajnokok Ligájából kiesett csoport harmadikok, ezután pedig egyenes kieséses szakaszban küzdenek egymással.

Michel Platini biztos benne, hogy a változtatások új lendületet adnak majd a közeljövőben ennek a sorozatnak, és hogy a nézettsége és a presztízsértéke is növekedni fog.
Így figyelemmel követve a jelen labdarúgás reformjait, annak örülhetünk, hogy az UEFA a
Bajnokok Ligája selejtezősorozatának átszervezésével, a feltörekvő nemzetek labdarúgását kívánja támogatni.

Azzal, hogy elkerüljük az angol Premier Liege, vagy a német Bundesliga dobógósait, megnő az esélyünk, hogy kitűnjünk a szürkeségből, ami jelenleg övezi a magyar labdarúgást.

Persze mindennek van pozitív, és egyben negatív oldala. Egy Milan vagy Chelsea elleni tétmeccs óriási bevételt jelentene bármelyik magyar klubnak, ellentétben mondjuk a lett bajnok elleni összecsapással.

De az igazi nyereség a csoportkörbe való eljutás, mint anyagi, mint erkölcsi szempontból. Ezért kell küzdeni és reméljük ezzel a kis segítséggel megvalósítható ez az álom. Visszatérne a magyar szurkolók hite, hiszen mi is tudjuk úgy és annyian buzdítani legjobbjainkat, mint mások.
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását