2024. június 15. - Jolán, Vid

Guardiola tökéletes szezonja

A Manchester United elleni, szerdai Bajnokok Ligája-sikerrel felnőtt csapat mellett eltöltött első edzői évében mindent megnyert, ezzel beírta magát a futballtörténelembe Josep Guardiola, az FC Barcelona szakvezetője.
2009. május 28. csütörtök 10:34 - HírExtra
"Amikor nálad van a labda és támadsz, jelentősen megnő az esélyed a győzelemre - kezdte a címvédő Manchester elleni római összecsapás elemzését a fiatal szakember. - Bátrak voltunk végig, aminek nagyon örülök. Már csak azért is, mert nagyon veszélyes tud lenni, ha egy csapat nem meri vállalni a rizikót. Rengeteget dolgoztunk az egész szezon alatt, azzal pedig, hogy látjuk, milyen boldogságot szereztünk az embereknek, tudjuk, megérte."

Guardiola 38 évesen és 129 naposan emelhette magasba a legrangosabb európai trófeát, ezzel a harmadik helyen áll a fiatalon diadalmaskodó edzők rangsorában: a legendás Real Madrid 1959/60-as sikere alkalmával (a döntőben Puskás Ferenc négy gólt lőtt az Eintracht Frankfurtnak) Miguel Munoz 38 éves és 121 napos volt, míg az 1955/56-os első idényben aratott, szintén madridi győzelem lezárásakor Jose Villalonga mindössze 36 évet és 185 napot számlált.

Guardiola a hatodik edző, aki korábban játékosként is elhódította a kupát (1992), és a harmadik Munoz, valamint a Milan vezetőedzője, Carlo Ancelotti után, aki ezt ugyanannál a klubnál érte el.

"Nem a miénk minden idők legjobb csapata, de az biztos, hogy a klub történetének legszebb évét zártuk, hiszen három trófeát is begyűjtöttünk" - mondta a tréner, aki a spanyol pontvadászatban és a Király Kupában is elsőségre vezette alakulatát.

A játékosként Olaszországban, az AS Romában és a Bresciában is futballozó Guardiola Paolo Maldininek, az AC Milan visszavonuló csapatkapitányának is ajánlotta a győzelmet:
"Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb alakjának, Paolo Maldininek is dedikálom ezt a sikert. A vasárnapi búcsúztatásról pedig az a véleményem, hogy húsz-harminc embernek nem lett volna szabad elcsúfítania a dolgot" - utalt arra a tréner, hogy a hétvégén néhány drukker transzparensen kritizálta a védőt, aki szerintük néhány éve eltávolodott tőlük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását