2024. május 8. - Mihály

Van még remény Magyarországon?

Rekordnagyságú munkanélküliség, hatalmas szegénység, segélyen élés és megélhetési bűnözés. Mindez valóság napjaink Magyarországán. Meg lehet ezt változtatni? Egyesek szerint igen, sőt, létezik már konkrét terv is erre vonatkozólag.
2009. május 26. kedd 13:09 - Kesjár Norbert
A lehetőségek szűk tárháza

A jelenlegi gazdasági válság egyik legkárosabb következménye a munkanélküliség megnövekedése. A munkanélküliség növekedése (és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság drámai csökkenése) elsősorban a legszegényebb rétegeket érinti. Azokat, akiknek már eddig sem volt „biztos”, állandó állásuk, illetve azokat, akik különféle betanított munkákat végeztek, de mára nem lett szükség rájuk.

A hazai munkanélküliségi ráta a kilencvenes évek közepe óta nem volt ilyen magas, jelenleg több mint 9 százalékon áll a regisztrált (!) munkanélküliek száma. A mélyszegénységben élő emberek bevételszerzési – és ezáltal megélhetési – lehetőségei igen-igen beszűkültek az utóbbi fél évben: a kis- és középvállalkozások tömeges megszűnéssel és elbocsátáshullámmal, az önkormányzatok pedig pénztelenséggel (és egyre növekvő eladósodással) „járultak hozzá” ahhoz, hogy a helyi munkalehetőségek a nullára csökkenjenek. Így egy mentőöv maradt (természetesen az időszakos segélyszervezeti adományokon kívül), s ez pedig az állami segély.

Azonban ennek mértéke igen-igen alacsony, s nem is minden bajba jutottnak jár, illetve nem mindenki tudja „megfelelően” beosztani. Nem ritka – sőt az utóbbi időben már-már „ipari méreteket” öltött – a különböző (hitelbírálat nélküli!) gyorskölcsönökhöz, illetve személyi hitelek való menekülés. Ez a folyamat azonban a totális összeomlás felé vezet.

Dolgozni kellene, de…

A segélyből és az óriási kamatlábú hitelekből élés helyett a társadalom és a témával foglalkozó (elsősorban szociológus és közgazdász) szakembek elsöprő többsége a régi bölcsességet fújja: „Hal helyett hálót kell adni az embereknek!”

Azaz: munkát kell biztosítani, mert ez az egyetlen kiút ezeknek az embereknek. A munka(hely)teremtés azonban iszonyatosan nehéz feladat bármikor, egy gazdasági válság közepette – amikor beszűkül a kereslet és visszaesik a fogyasztás – pedig egyenesen (szinte) lehetetlen.

Melyek a lehetőségek?

Sok helyen bevált
A világ egyik legszegényebb országának tartott Bangladesben kezdődött el a „szegények bankjának” diadalmenete. A hetvenes években egy bizonyos Muhammad Junusz nevű közgazdász által kitalált és életre hívott speciális mikrohitelezés azóta a világ több országában is jelentős eredményeket tud felmutatni. A modell lényege az, hogy öt személy kap pénzt, de nem egyszerre. Először csak ketten kapják meg a hitelt, és csak amikor ők elkezdik visszafizetni a részleteiket, akkor kapják meg a csoport többi tagjai is a hitelt. A kulcsszó a közösség által sugárzott bizalom. Ha a bizalom megvan, akkor a vállalkozások életképesek, mert van kereslet, így a hitelt is vissza tudják fizetni. Ezért a modellért Junusz 2006-ban Nobel-díjat kapott.
Forrás: nobelprize.org
A legkedvezőbb az lenne, ha az országba özönlenének a külföldi nagyvállalatok és azok felszívnák a munkaerőt. Erről – még a gazdasági minisztérium szakállamtitkárának bizakodó véleménye ellenére – is igen kevés esély van.

A másik lehetőség – s ez lenne az alacsonyan képzett embereknek talán a legjobb – az, ha különböző közmunkákat hirdetnének meg az önkormányzatok. Ez itt-ott működik is, van azonban két komoly korlátja a tömeges kiszélesítésének: nincs rá pénz és nincs annyi munka.

A harmadik lehetőség ezidáig hazánkban még nem működött, de talán érdemes lenne bevezetni. Ez pedig a szegény sorsú emberek „saját lábra állítása”, azaz – kedvezményes hitelek és szakmai segítség melletti – vállalkozóvá tétele.
Az elsőre furcsán hangzó elgondolás a világ több elmaradott régiójában már sikerrel működik, így megfontolandó lenne a hazai viszonyok közt is bevezetni a szegénybank vagy reménybank néven emlegetett intézményt.

Meg tudnánk csinálni?

Magyarországon ebben az évben kezdődött meg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. A hazai viszonyok ugyanis merőben mások mint például a bangladesi, az indonéziai vagy az indiai viszonyok. Egész egyszerűen azért, mert azokban az országokban koncentráltak jelenik meg a szegénység és az állami szerepvállalás em olyan nagy mértékű mint nálunk (lásd segélyezés). A modellnek van egy kulcsszava, ami nélkül semmit sem ér az egész, ez pedig a bizalom. A közösség tagjainak meg kell bízniuk egymásban, máskülönben semmit sem ér az egész rendszer.

Hazánkban három ismert üzletember és több neves szociológus vállakozik a nagy feladatra. A megvalósíthatósági felmérést követően úgy látják, hogy ez menni is fog.(Elsősorban Észak- és Kelet-Magyarország egyes területeit említették meg, mint potenciális terepet.)

Azért nem több helyen, mert Magyarországon jelenleg nincs meg a bizalom. A bizalom megteremtését kell mindenekelőtt elérni, s ezt egy mentor-rendszerrel valósítanák meg. Mentorrá azok az emberek válnának, akikben megbíznak a helyiek és akiknek van befolyásuk az adott közösségben. Ők lennének azok, akik segítenék a vállalkozásokat és biztosítanák a jövőbeni hitelképességüket is. A rendszer a következőképpen nézne ki: minden szegénységben élő kitalálna egy vállalkozást magának (pl. zöldség-gyümölcs árus, közterület-fenntartás, örző-védő vállalkozás, varroda, kocsma), s ehhez az erre szakosodott intézménytől (ez lenne a „reménybank”) kedvező kamatozású hitelt kapna. A vállalkozás beindulása és életképes működése után a következő ember is megkaphatja a hitelét, s így tovább. A vállalkozás irányításában és a törlesztések pontos befizetésében a mentor lenne a mikrovállalkozók segítségében.

A recept tehát adott, s ha minden érintett – a bank, a mentorok, az egyes emberek – megfelelően együttműködik, akkor akár már idén is működésbe léphetne Magyarország egyes régióiban a modell.

Kérdés persze, hogy az adott területen már működő vállalkozások miképpen viszonyulnának ezekhez az új konkurensekhez (egyszerű példával: a helyi vegyesbolt vajon eltűrné-e maga mellett a kiskereskedőt? S ha igen, akkor nem menne-e tönkre mellette?). Ahhoz ugyanis, hogy jól működjön a rendszer, rengeteg mindent meg kellene változtatni: mesterséges keresletet kellene teremteni, de ami ennél is fontosabb az az, hogy életforma- (és gondolkodás-) váltásra kellene sarkallni az embereket, illetve létező jelenséggé kellene tenni a következő – nem kevésbé fennkölt – elvet: szolidaritás.
Forrás: HírExtra/Népszabadság
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását