2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy választás kimeneteléről dönthet a halott elnök

Szenzációs fordulatot vett az egykori libanoni elnök, Rafik al-Hariri halálával kapcsolatos nyomozás, a korábban még a Hezbollah választási győzelmétől tartó Nyugat úgy tűnik fellélegezhet, Nasrallah sejket végre nemzetközi törvényszék elé idézhetik.
2009. május 25. hétfő 19:09 - Tatai Gábor
Szorosnak ígérkeznek a libanoni parlamenti választások. Különösen aggasztó, hogy a bejrúti elemzők szerint a Hezbollának és szövetséges pártjainak jó esélye van a győzelemre a rivális Március 14-e Fronttal szemben. Egyelőre ugyan nincsenek megbízható közvélemény-kutatási eredmények, ám június 7-ére még a legoptimistábbak is baljós fejleményeket jósolnak. Természetesen Szíria és Irán örömmel üdvözölne egy új bejrúti kormányzatot, ám az Egyesült Államok és a térség stabilitásáért aggódó egyéb szereplők számára katasztrofális következményekkel járna, ha az elmúlt négy év szír-ellenes koalícióját a politikai ambíciókkal is rendelkező, un. sub-state terrorcsoportként nyilvántartott Hezbollah törné meg.

Amerikai ráhatás



Az Egyesült Államok alelnöke Libanonban
Biden Libanonban töltött egy napja egyébként az elmúlt 25 év legmagasabb szintű hivatalos amerikai látogatása, mellyel Washington azt akarta kifejezni, hogy a választásokkal szilárd pozíciót nyerhető Hezbollah komoly aggodalmakra ad okot nem csak Amerika, de az egész régió számára is. Biden látogatása pontosan úgy lett időzítve, hogy még idejében alápárnázhassa a jelenlegi miniszterelnök, Fouad Siniora és a nyugattal szimpatizáló pártjának választási esélyeit: „Garantálhatom önt, hogy a szuverén és biztonságos Libanon érdekében ön mellett állunk” – mondta az alelnök Siniora-nak.
Az Egyesült Államok alelnöke, Joe Biden pénteken kijelentette, hogy a Libanonnak folyósítandó financiális segélyek a június 7-ei parlamenti választások eredményétől függenek, mely tényszerűsítéssel az Irán és Szíria által szponzorált Hezbollát akarta figyelmeztetni: meg se próbálja a jelenleg még hatalmon lévő, nyugatbarát vezetést kitúrni a kormány mögül. A magabiztos terrorpárt válaszként a szövetségeseinek gyűrűjében vonult a hétvégén Bejrút utcáira, hogy a tömeges felvonulásokkal demonstrálja széleskörű támogatottságát.

Alig két hétre a parlamenti választásoktól, a libanoni demokrácia heves vajúdása két egymással szembenálló táborba kényszeríti a szavazókat. A Március 14-e Front zömében szunnita muszlimokból tevődik össze, akik jó kapcsolatok ápolására törekednek az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és a mérsékelt szunnita arab államokkal, míg a Hezbollah shíta többségű, Amerika-ellenes, zömében iráni és szír érdekeket képvisel. Bár Biden kijelentette, hogy Amerika nem akar az ország belügyeibe avatkozni, és Siniora mellet a Hezbollával szimpatizáló Nabih Berri, libanoni házelnökkel is találkozott, egy pillanatig sem kérdéses, melyik párt jelenti a legnagyobb veszélyt az amerikai támogatásokra nézve.

A rendszer a tét



A 128 tagú libanoni parlamentben, a Hezbollah jelenleg 14 széket tudhat a magáénak, de az már majdnem biztosnak mondható, hogy ez a szám június 7-e után csak növekedni fog. Sok elemző már egyenesen fölcsuszamlásszerű változásokat valószínűsít a helyi parlamentális rendszer működését illetően. Ahogy az iszlám fundamentalisták aránya növekszik, a demokratikus keret úgy gyengül meg egyre jobban, ha számuk eléri a kétharmados többséget, a jelenlegi politikai berendezkedés tarthatatlanná fog válni. A korábbi ciklusokban a miniszterelnöki pozíciba mindig szunnita politikus került, míg a shíták legfeljebb a házelnökségig juthattak. A keresztények hagyományosan mindig a relatíve lényegtelen posztokat töltötték be.

A Hezbollah és egy másik shíta frakció, az Amal, valamint egy keresztény párt, a Március 8-a Szövetség ormótlan nemzeti egységbe tömörült, amely folyamatosan próbál több más kissebb csoportosulást is magába csábítani. A Hezbollah emellett az egyetlen olyan frakció, amely a ’70-90-es évek pusztító polgárháborúi után még mindig fegyvert visel, ám saját bevallása szerint, többé már nem a „belső ellenség”, hanem Izrael „elrettentése” végett. Ha egy általa vezetett nemzeti egységkormány jutna hatalomra, a jelenlegi parlamenti parlamenti többség feje, Saad Hariri kijelentette: Inkább vonul majd ellenzékbe, semmint, hogy a Hezbolla koalíciójához csatlakozzon. A Hezbollah feje, Hassan Nasrallah sejk erre azzal válaszolt, hogy „nem fog könyörögni”.

Ki ölte meg Hariri-t?



Légy a hálóban
A libanoni hírszerzés különleges egységei, a Wissam Eid kapitány vezetésével zajló alapos munka hosszú hónapjai után megállapították, hogy már a merényletet megelőző hetekeben is egy különös mobiltelefonjáték bontakozott ki Hariri aktuális tartózkodás helyi körül. A „halál belső körét” Eid kapitány szerint nyolc készülék alkotta, melyek mindegyikét ugyan azon a napon vásárolták a libanoni Tripoli városában. A merénylet előtt hat héttel lettek aktiválva, és mindvégig kizárólag egymás között használták őket, egészen a merényletet követő első órákig. A feltételezések szerint a készülékek mindegyike a tulajdonképpeni merénylőkhöz tartozott. A belső körök kívül azonban egy második, a „halál külső körét” is sikerült a nyomozóknak azonosítani. Ez már 20 készülékből állt, ezeket a számokat észrevehetően gyakrabban használták mint a belsőket. A hatóságok megállapították, hogy a 28 készülék mindegyike kétségtelenül a Hezbollah műveleti szárnyához tartozott – adja hírül a Spiegel forrása. A The Lebanon Star-ból a HírExtra arról is értesült, hogy az egyik bérgyilkos akkor vétett végzetes hibát, amikor a belső körből hívta fel barátnőjét, melynek következtében a nyomozó bemérhették a hálót. Abd al-Majid Ghamlush-ról azóta senki nem hallott semmit, a feltételezések szerint talán már halott is.
A könyörgés nem is lenne a Hezbollah stílusa, annak idején Saad Hariri apjánál sem ezzel próbálkoztak. 2005. február 14-én nem sokkal déli tizenkettő után, hatalmas robbanás rázta meg a bejrúti St. Georges Hotel homlokzatát, éppen akkor, amikor a miniszterelnök, Rafik al-Hariri és gépkocsikísérete elhaladt előtte. A detonációnak olyan ereje volt, hogy egy csaknem kétméter mély krátert harapott ki az úttestből, a hotel épületén kívül még a szomszédos brit érdekeltségű HSBC Bankot is elpusztította. A merényletben 23 ember halt meg, testrészeket még a több tízméter távolságban fekvő épületek tetejéről is gyűjtöttek össze. A döbbenet szinte órákon belül körbegyűrűzte az egyész Közel-keletet, senki nem tudta, miért kellett Hariri-nek meghalnia, ki követte el, és ki állt a merénylet mögött.

A körülményes spekulációk közül akkoriban a szíriai érintettség tűnt a legvalószínűbbnek, a határozott vádemelés azonban egészen a mostani hétvégéig késett, amikor is a Der Spiegel c. német magazin hiteles forrásokra hivatkozva szenzációs fordulatot hozott a nemzetközi nyomozásban. A Spiegel állítása szerint, az al-Hariri gyilkosság kitervelője és kivitelezője egyaránt a Hezbolla „különleges erőinek” műveleti szárnya. Hariri sikeres üzletember és politikus volt, egyre növekvő és széleskörű támogatottsága termetes tüske lehetett a shíta vezető, Nasrallah sejk oldalában. 2005-re a milliárdos, nyugatbarát miniszterelnök népszerűsége már egyértelműen túlnőtte a forradalmi vezető mutatóit, emellett jó kapcsolatot igyekezett ápolni a Nyugattal, mellyel jobban talán semmivel sem tudta volna maga ellen hergelni a fanatikus és spártai elveket valló Hezbollát. Hariri-nek voltaképpen azért kellett meghalnia, mert alternatívává nőtte ki magát az addig egyeduralmi szélsőséggekkel szemben.

Ellenzéki koholmány?

Amíg a Hezbollah egy normális politikai szervezet színeiben kívánja magát feltüntetni, mely jogosult a demokratikus választások által biztosított lehetőségekre, az ő szárnyai alatt működik az a fegyveres terrorszervezet is, mely a reguláris libanoni hadsereg erejét is túlnőve, saját magának diktálja a törvényeket. A Hezbollah rántotta az egész országot az Izraellel való fegyveres konfliktusba 2006-ban, melynek több mint ezer civil áldozata volt, a túszejtésen kívül azonban még számos más súlyos bűncselekmény is terheli a számlájukat. A Spiegel leleplező anyaga után természetesen nyomatékosan tagadnak olcsó „koholmánynak” nevezve az anyagot, melyel szerintük a Nyugat csak újból belepróbál avatkozni az ország belügyeibe és a júnus 7-ei választások kimenetelébe.



Érdekes adalék, hogy a Spiegel állítása szerint az ENSZ-törvényszék hónapok óta tud a bizonyítékokról, azokat a libanoni feszültség továbbmélyítésének elkerülése miatt nem teszik közzé. Az ügy annyira friss és szenzációs, hogy még az érintettek is csak párszóban tudtak reagálni, az ENSZ-törvényszéket is felkereső Spiegel semmilyen írásos vagy szóbeli felvilágosítást nem kapott. A keményvonalas izraeli külügyminiszter, Avigdor Lieberman szerint az új bizonyítékok napvilágrakerülésének nemzetközi következményei lesznek, és a jelenleg még kitűnő választási esélyekkel rendelkező Nasrallah sejket azonnal törvényszék elé kell állítani. Nasrallah nem csak az Egyesült Államok, de Izrael terrorlistáján is kitüntetett helyet foglal el.
Forrás: HírExtra / The Lebanon Star / Der Spiegel / The Washington Post
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását