2024. június 17. - Laura, Alida

Demján: több állami szerepvállalás nélkül nehéz lesz

Még kevesebb hitel lesz a gazdaságban, nyereséges vállalkozások mehetnek csődbe, mert nincs likviditás - mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke Szekszárdon, a Magyar Vállalkozói Szalon fórumán.
2009. május 14. csütörtök 06:40 - HírExtra
A nagyvállalkozó szerint a hazai bankrendszer problémája, hogy a betétállományt jelentősen meghaladja a kihelyezett hitelek állománya. Ha az előbbi 100 egység, az utóbbi 162 - érzékeltette a kettő arányát. A hitelek tőke- és kamattörlesztését pedig a külföldi tulajdonú bankok kiviszik az országból, mert Magyarország kockázatos, és a bankok nem akarják rontani a minősítésüket - magyarázta.

A bankrendszerre utalva a fórumon megjegyezte: az egyetlen likvid magyar bank a takarékszövetkezet, amelynek a betétállománya nagyobb, mint a hitelállománya.

Demján Sándor úgy vélte: egyelőre a likviditás területén nem lesz javulás, hacsak az állam nem vállal nagyobb garanciát. Ez szerinte azért is indokolt, mert az állam hozta ilyen helyzetbe a vállalkozásokat.

A VOSZ elnöke óvta az önkormányzatokat attól, hogy kezességet vállaljanak a cégek hiteleire, hacsak nem szerzik meg a hitelgarancia bizonyos hányadát.

Emlékeztetett, hogy 1989-ben az államadósság a jelenlegi harminc százaléka volt, amire azt mondták akkor, hogy fenntarthatatlan. "Bokros Lajos 1995-ben bevezette az importvámot, és csinált egy 30-35 százalékos inflációt, ma azonban ezt nem tudjuk megtenni" - fogalmazott Demján Sándor.

Hangoztatta: az állami szférában jelentős létszámleépítésre van szükség. Az állami alkalmazottak szerinte a szolgáltatásban helyezkedhetnének el, kiszorítva onnan az alkalmatlanokat, akik viszont fizikai munkát végezhetnének. Példaként elmondta, az őrző-védő szolgálatoknál ma Magyarországon 130-140 ezren dolgoznak, míg fizikai munkát alig ötszázezren végeznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását