2024. június 14. - Vazul

A Fidesz megroppantja az MSZP-t?

A magyar közélet különös sajátossága, hogy a szélesebb közvélemény mit sem tudhatott azokról az előzetes közvélemény-kutatásokról, amelyeket az érintett pártok végeztettek Páva Zsolt és Szili Katalin esélyeiről.
2009. május 13. szerda 19:19 - Méltányosság Politikaelemző Központ
Nyilván egyik fél sem volt érdekelt ezen megmért adatok napvilágra kerülésében, holott ha ezek nyilvánosságra kerülnek, senki sem lepődhetett volna meg a végeredményen, sőt a fideszes polgármester-jelölt győzelmének meredek ívén sem. Ám nem kerültek, s utólag sokan meglepődve kommentálják az egyébként előre látható és várható fejleményeket.

A polgármester-választás voltaképpen megerősített egy országosan karakteresen megnyilvánuló tendenciát, s látszólag a választás jelentősége nem több, mint hogy nyomatékosítja a két nagy párt közötti erősorrendet, ami lassacskán már nem is két nagy, hanem egy nagy- és egy középpárt közötti jövőbeli hierarchia körvonalait rajzolja ki. De a mi értelmezésünkben ennél többről szólt ez a választás, nem pedig arról, hogy ki és mennyivel nyer. A Fidesznek nem győzelmi mámorra, hanem az általa már régen eltervezett politikai-strukturális átalakulásról szóló bizonyságokra van szüksége. Esetünkben arra, hogy a Fidesz valóban elég erős párt egymagában is. A Pécshez hasonló nagy győzelmek jelenthetik a jobboldali közönség számára a legmeggyőzőbb bizonyítékot arra, hogy a jobboldali térfelet nem érdemes és nem is szabad „megosztani”.

Nincs megosztás

Ennek hangsúlyozása azért fontos, mert Magyarországon a rendszerváltás egy sokpárti struktúrát hozott létre, és a sokpártrendszer sokak fejében azt jelentette, hogy mind a bal-, mind pedig a jobboldalon jó néhány párt osztozik a szavazatokon. Az e mögötti ideológia is sokáig virulens volt: egy nagy párt sem az egyik, sem a másik oldalon nem fedi le a tagolt választói közösség érdekeit, ezért nem szabad ezt erőltetni. Ebből a megfontolásból fejlődtek ki az ún. szatellit pártok – mindkét oldalon.

A Fidesz új identitása meghatározásával párhuzamosan markánsan elkezdett szembe menni ezzel a hagyománnyal. Már a 90-es évek közepétől azt mondta (s ehhez a hivatkozási alapot az MSZP gőzhengerszerű 1994-es választási győzelme jelentette a számára), hogy a baloldali mamutpárttal csak egy hasonlóképpen horribilisre növesztett jobboldal veheti fel a versenyt. Sokáig úgy látszott, hogy ezt az ideológiát még a Fideszben sem osztja mindenki: az MDF és a KDNP nem véletlenül maradhatott (viszonylag) önálló párt: a jobboldalon a legutóbbi évekig masszívan élt a „különböző közönségek becsatornázására különböző jobboldali pártok” ideológiai. Akiket nem tud becsatornázni Orbán, azokat majd behozza Dávid Ibolya! És hasonlók…

Orbán elvetett elmélete

Ám Orbán mindenkivel szemben következetesen elvetette ezt a becsatornázás-elméletet, és a Fideszt huzamosan a jobboldal egyetlen pártjaként szeretné látni. Pécs azért érdekes „kísérlet” volt, mert vele szemben a másik oldal felvonultatta az „Olajfa koalíciót” is, de ez sem segített. Egész egyszerűen a pécsi történetnek az az üzenete, hogy a Fidesz innovatívabb volt a pártpolitikában. Míg ő képes volt arra, hogy a jobboldalt „leegyszerűsítse”, addig a másik oldalon bonyolult alkuk és egyezkedések révén sem tudták megfordítani a kirajzolódó trendet. Akármi is tehát a véleményünk a Fidesz 90-es évekbeli irányváltásáról, a rendszerváltás sokpártrendszerű hagyományának felülírásáról, meg kell hagyni, hogy a szándékot hatékony lépések követték, s ezen lépések sorában Pécsnek kitüntetett szerepe van. A továbbiakban a Fidesz (egy korábbi „szocialista” nagyváros példáján) joggal hivatkozhat arra, hogy egymagában is képes közel kétharmados eredményt elérni, s semmi szüksége a számára csak zavart okozó „jobboldali” pártok (mint egyik végletként az MDF, másik végletként a Jobbik) asszisztálására.

A jelentés és a jelentőség tehát összességében nem abban áll, hogy Pécs kulturális fővárosként a korábbiaktól eltérő módon lesz igazgatva. Vagy lesz, vagy nem. Ezt egyáltalán nem tudhatjuk. A tanulság az, hogy a Fidesznek akkor van esélye saját magát tartósan kormányzati pozícióba emelni, ha pártként roppantja meg az MSZP-t. Ha pusztán a miniszterelnököt billenti ki (mint ahogy ezt Gyurcsány esetében megtette), ezt az MSZP pótolni fogja. Személyes síkon csak átmeneti sikereket érhet el a Fidesz, mert az MSZP – a maga szempontjából – ugyancsak joggal mondhatja, hogy „van másik”, - mármint válságkezelő. S ha valamihez, hát ehhez az MSZP ért. Ez az ő pályája, az ő terepe. A Fidesz csak egy számára kedvezőbb másik terepen tudja bizonyítani, hogy a politikában tartósan neki áll a zászló, s ez pedig a pártpolitika. Ha a kétpártrendszer gondolatát (amelyet több, mint egy évtizede mond) elhiteti, s ezt példákkal is alátámasztja, az MSZP nehezen fog tudni ellenállni.

"Tisztogatások"

Mindezért lehet nagyon nem szeretni a Fideszt. De csendben meg kell jegyeznünk: Európa számos országában hasonló „tisztogatást” végzett a kormányra készülő nagy párt – egyrészt riválisait nyomta le végletesen, másrészt a saját oldalának szatellit-pártjait is. Irtózatosan utálták ezért – hogy csak két nemzetközi példát mondjunk – a spanyol vagy a francia baloldalt kisebb szövetségeseik. De aztán a spanyol baloldal – kormányzati szerepben – Felipe Gonzalezt, a francia Francois Mitterandot adta.

Pécs a pártszervezési hatékonyság példája, amellyel szemben a baloldalon jelenleg nem sokat tudnak szembeállítani. Az MSZP számára ezért megkerülhetetlen lesz a kérdés: tud-e pártként rövid időn belül innovatívvá válni, s tud-e ténylegesen gátat állítani a kétpárti átalakulás elé? A Fidesznek is lesz majd dilemmája: tud-e válságot kezelni és változtatni egyszerre, azaz a párthatékonyság mellé lesz-e megfelelő kormányzási hatékonysága is?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. május 14. 10:34
Kedves liberálmarxista barátaim!
A jóisten áldjon meg benneteket, amiért magatokévá tettétek szép magyar hazánk kincseit, megtemelt javait. Máskülönben még belezavarodna az elménk a hatalmas jólétbe. A hálánk és míves szép beszédünk kísérjen tovább benneteket ezirányú önzetlen munkálkodásotokban továbbra is. A hálánk kísérjen, hiszen megkíméltek minket a jólét gyötrelmeitől, önzetlenül magatokra vállalva annak minden következményét.
Ígérjük, hogy Déri Balázs főszerkesztő úr jámbor intelmeit a magunkévá tesszük, és tanulmányozzuk a szentek példabeszédeinek stilisztikai elmeit, és Ciceró szónoklatainak szerkezetét. Ígérjük, hogy ezután nem hagyja el a szájunkat, és a 'keyboardunkat' annál mocskosabb szó, szóösszetétel, mondat, mint amilyet az igen tisztelt honatyáink megengednek maguknak a parlament szent épületében. Ígérjük, hogy a mércénk a parlamentben elhangzott "kurvaanyád" kifejezés lesz.
Köszönjük főszerkesztő úr intelmeit, és a továbbiakban igyekezni fogunk kellemes cikkeket olvasni ezen az onlájnon.

'saxo'
olvasó
saslegy
2009. május 13. 22:30
Tisztelt Hozzászólok!

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy kulturált módom csevegjen a többiekkel, illetve senkit se minősítsenek vulgáris és gusztustalan szavakkal!
A szerkesztőségünk nem azért adja meg a lehetőséget a kommentáláshoz, hogy ilyeneket olvassanak olvasó társaik, ezért még egyszer kérném, hogy fogják vissza magukat és kulturált hozzászólásaikkal tegyék színesebbé a cikkeket és ezáltal a www.hirextra.hu-t!
Előre is köszönöm és kellemes olvasást:

Déri Balázs
főszerkesztő
Baradlay
2009. május 13. 21:48
Azert fletot meg szili ribit jo lenne megcsipni!!!
A bitonak mar van helye itt Kapuvaron a Fo teren!
A fa mar szarad a kotel meg azik!
nico000
2009. május 13. 21:10
A rablók sajnos akkorra már nem lesznek az országban majd meglátjátok, és soha nem is látjuk őket (lsd. Kiadatási egyezmények hiánya)
Steve22 pedig hasonlít a rohadt pártjára: A saját hányadékában fulladozó leprás önzően másokra köpködő rohadék.
saxo
2009. május 13. 20:14
'Steve22'.
Az elmeorvosod látott ma?

Íme.
Láthatjátok barátaim, miféle szellemi szinvonalú figurák maradtak meg a a maszop f@szszopóinak....
Baradlay
2009. május 13. 20:10
A beteg meg-nyugszik!!!! Itt senki nem Fideszes!
Foleg nem kocsog!!!:)))Orbant is kihagyjuk a jatekbol!Magyarok vagyunk,voros cimbora!ERTED????
Baradlay
2009. május 13. 20:00
Beszelunk a boszorkanyokrol!!!! Azert ezt a szili
voros ribit szivesen felkotnem!!!!!!!!
Steve22
2009. május 13. 19:57
Köcsög Fideszesek takarodjatok a picsába meg a Buzi faszopó Orbánnal ugy se fog nektek sikerülni én csak röhögni tudok
saxo
2009. május 13. 19:44
Hölgyeim, és uraim.
Nincs itt semmi cizellálni való. Felesleges a spanyol és francia példák jóelőre való felemlegetése.

Nyugi. Nem lesz itt semmiféle boszorkányüldözés. Sem politikai, sem gazdasági, sem bármi más értelemben. Nincs hát semmi félnivalója ebben az országban egyetlen boszorkánynak sem.....!

Félnivalója, mitöbb komoly rettegére való oka viszont tényleg van a tolvaj, országrabló, csaló, népnyúzó,hazaáruló senkiháziaknak, akiknek végre szembe kell nézniük a törvény erejével. Csakúgy, mint mindenki más földi halandónak is ezidáig.
Baradlay
2009. május 13. 19:31
A nep roppantja ossze a komcsikat,nem a FIDESZ!!!!!
Tele mindenkinek a F@....a a hazaarulokkal!
Magyarorszag a magyaroke! Kesz,ennyi az annyi!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását