2024. május 29. - Magdolna

Kóka Washingtonban tárgyal a Nabuccoról

Kedden Washingtonba utazott Kóka János, az Országgyűlés Nabucco Bizottságának szabad demokrata elnöke, ahol a Nabucco gázvezeték megépítésének aktuális kérdéseiről, valamint a transzatlanti együttműködések kiterjesztéséről folytat tárgyalásokat.
2009. május 12. kedd 07:17 - HírExtra
"A megbeszéléseken szeretném felvetni a Nabucco vezeték befektetői körének szélesítését, valamint a transzatlanti energiaügyi együttműködések legfontosabb lehetőségeit. Nekünk és Európának most egyaránt az energiafüggetlenség az egyik legfontosabb biztonságpolitikai kihívás. Ezért is indokolt, hogy ebben az ügyben egyeztessük álláspontunkat amerikai szövetségeseinkkel is" - mondta Kóka János az MTI kérdésére.

A liberális politikus találkozik Richard Lugar szenátorral, az amerikai Szenátus Külügyi Bizottságának rangidős tagjával, aki a beruházás egyik legaktívabb támogatója, valamint Dennis Kucinich kongresszusi képviselővel, aki Tom Lantos utódjaként egyben a Kongresszus magyar-amerikai csoportjának elnöke is.

"Az új amerikai kormányzat szándékairól is egyeztetünk a tárgyalásokon. Mivel a világpolitika nagymértékben hatással van a Nabucco projektre, szóba kerül majd az Egyesült Államok Irán-politikájának iránya, valamint az Oroszországhoz fűződő viszonyrendszer áttekintése is" - közölte Kóka János.

Amerikai látogatása során a liberális politikus a világgazdasági válság utáni újjáépítés lehetőségeiről egyeztet a Nemzetközi Valutalap, valamint a Világbank szakembereivel. Négynapos programja során Kóka János felkeresi Madeleine Albright volt amerikai külügyminisztert, valamint a nemrégiben elhunyt magyar származású képviselő, Tom Lantos özvegyét, Anette Lantost is.

Washingtonban a liberális politikus több demokrata, illetve republikánus háttérintézmény képviselőivel is találkozik, majd a Cato Intézet meghívására előadást tart a gazdasági válság kelet-európai hatásairól, illetve az egykulcsos adórendszerek tapasztalatairól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását