2024. május 5. - Györgyi

Fellélegezhet az értékbecslő?

Hatályon kívül helyezte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság az elsőfokú városi bíróság azon ítéletét, amelyben másfél, illetve egy év börtönbüntetést szabott ki egy csalással és magánokirat-hamisítással vádolt férfira, és értékbecslőként dolgozó bűnsegédjére - közölte a megyei bíróság kedden az MTI-vel.
2009. május 12. kedd 16:05 - HírExtra
A korábbi vádirat szerint az elsőrendű vádlott 15 millió forintos hitelt igényelt társasága részére az egyik nyíregyházi banktól, fedezetként pedig egy más tulajdonában lévő, ténylegesen 1,9 millió forint értékű ingatlant jelölt meg.

A másodrendű, értékbecslőként dolgozó vádlott viszont 27 millió forintra értékelte fel a házat; ezt az értékbecslést nyújtotta be a bankhoz, amely így folyósította az elsőrendű vádlott számára a hitelt. A fedezetként felajánlott ingatlant még ezen a napon félmillió forintért vette meg vádlott; az elsőfokú bíróság szerint az értékbecslő tudatosan adott hamis tartalmú értékbecslést, tudva, hogy az a hitelhez szükséges.

A hitelösszegből mindössze 120 ezer forintot törlesztett a férfi, majd a társaságából kilépett, amelyet az eredménytelen felszámolás után a cégnyilvántartásból is töröltek; a bankot így közel 15 millió forintos kár érte. A megyei bíróság több eljárási szabálysértést talált az ügyben, ezért hatályon kívül helyezte a 2008-ban meghozott ítéletet, és új eljárás megindítására kötelezte az ügyben eljáró Nyíregyházi Városi Bíróságot.

A bírói indoklás szerint - többek között - elmulasztották az alaposabb tényállás felderítését, valamint a korábbi tárgyalási napon a másodrendű vádlott számára idézést nem küldtek; az ügyet egy későbbi időpontban másik tanács fogja tárgyalni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását