2024. június 1. - Tünde

Könnygázzal oszlatták fel a tüntetőket

Újból könnygázzal oszlatta szét az Európai Unió rendőrsége pénteken az észak-koszovói szerbek tüntetését. Kosovska Mitrovica egyik elővárosában, Brdjaniban két hete kezdődött a tiltakozás, az EULEX rendőrei már akkor könnygázt és sokkoló gránátokat vetettek be.
2009. május 8. péntek 16:54 - HírExtra
Mintegy 450 szerb közölte, hogy szeretne visszatérni a koszovói háború idején elhagyott, az összecsapások során megsérült otthonába. Brdjaniban jelenleg kétezer szerb (köztük ötszáz gyerek) él 146 házban.

"Semmi bajunk az albán házak újjáépítésével, de szeretnénk a saját házainkat is helyrehozni" - nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Sinisa Lazic, a helyi szerbek egyik képviselője, hozzátéve, hogy igényükkel az EU koszovói képviselőinél süket fülekre találtak.

A Koszovóban működő nemzetközi felügyelők ráadásul "gazdátlanná" nyilvánították a megsérült, üres házakat, ami a szerbek szerint az együttműködési készség hiányát jelzi. "Mi azt kértük, hogy szakaszos legyen a munka - dolgozzanak hét napot az albánok, aztán hetet mi -, de ezt sem fogadták el" - tette hozzá Lazic.

Az albánok célja az, hogy Brdjaniba visszatérve a szerbek hátába kerüljenek Koszovó északi részén, Kosovska Mitrovicán. Nem a hazatérésről van itt szó, hanem a területfoglalásról - állította ezzel szemben a Danas című belgrádi lapnak Marko Jaksic, a Koszovói Szerb Önkormányzatok Szövetségének alelnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását