2024. május 5. - Györgyi

Folytatódott az olaszliszkai per

Tanúvallomásokat és iratokat ismertetett a Borsod megyei bíróság pénteken, az olaszliszkai emberölés büntetőperének tárgyalásán Miskolcon.
2009. május 8. péntek 19:50 - HírExtra
Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádolnak.

A Czibrik Attila vezette bírói tanács ismertette két gyermekkorú tanú vallomását is, akiket a bíróság csütörtökön hallgatott meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, a polgármesteri hivatalban. Az egyik gyermek látta a bántalmazást, az általa látottakról beszámolt a hatóságnak.

Vallomásában azt mondta: a kislány - akit elsodort az autós - kiszaladt az útra, nem figyelt. "A bácsi" - Szögi Lajos - miután megállt, ki akart szállni a kocsiból, de már nem tudott. Betörték az autó ablakát, majd kirángatták.

A bíróság a gyermek vallomásából idézve úgy folytatta: a ötödrendű vádlott - az elsodort kislány anyja - kiabált, hogy "öljétek meg a magyart", és ő hozta a baltát is. A hatodrendű vádlott - a vallomás szerint - csillapította a többieket, arra kérte őket: "álljanak le". A negyedrendű vádlott - aki jelenleg házi őrizetben van - rúgta fejbe az áldozatot.

A másik gyermek - akit csak hosszas, rendőrségi keresés után tudott meghallgatni a bíróság - közölte: több mint 20-an voltak a helyszínen, de ő csak akkor ért oda, amikor a sértett már halott volt.

Czibrik Attila felhívta a figyelmet arra, hogy megtette azokat az intézkedéseket, amelyek a meghallgatott gyermekek és családjaik védelmét, biztonságát szolgálják. "Amennyiben bármilyen atrocitás éri őket, büntetőjogi következményei lesznek" - tette hozzá.

A bíróság meghallgatta azt a buszsofőrt is, aki épp a bántalmazás, és a tragédia időpontjában haladt az "esemény helyszíne" felé a menetrendszerinti buszjárattal.

A bíró emellett ismertette azoknak a - védett, fokozottan védett - tanúknak a vallomását is, akiket már korábban meghallgattak a nyomozás során. A vallomásokban több esetben konkrét nevek hangzanak el, említik bántalmazóként az első-, a másodrendű vádlottakat, sőt van olyan közlés is, ahol új név is szerepel a listán.

A tanúk többsége szerint a Szögi Lajost ért támadás nagyon rövid ideig tartott, és az egészet sokan nézték végig. A vallomásokban arra is utal néhány tanú, hogy a ruhákat - amelyek véresek lettek a bántalmazás során - elégették.

A tárgyalást május 20-án folytatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását