2024. május 3. - Tímea, Irma

Tűzeseteket rekonstruálnak

A gépjárműtüzek, a gyújtogatásos támadások számának emelkedése is aktualitást ad a csütörtökön Hajdúszoboszlón végzett kísérletnek, amelynek során hőkamerás módszerekkel is igyekeztek jobban megismerni az égési folyamatokat és hatékonyabbá tenni a tüzek rekonstruálását.
2009. május 7. csütörtök 15:35 - HírExtra
Vágó László, a kísérlet egyik szervezője, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek debreceni kirendeltségének igazgatója a helyszínen az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem hajdúszoboszlói gyakorlópályáján autók meggyújtásával igyekeznek adatokat gyűjteni azért, hogy könnyebben tudják analizálni és rekonstruálni a tűzeseteket.

A módszerekről szólva hozzátette, hogy a folyékony gyúlóanyagokat vizsgálják, többek közt a Molotov-koktélos támadások rekonstruálására is végeznek kísérletet.

Közlése szerint az egyre gyakoribb támadások is indokolttá teszik az igazságügyi szakértők munkájának fejlesztését. Az itt nyert adatokat és eredményeket elsőként ősszel, egy nemzetközi konferencián fogják tudni ismertetni - tette hozzá Vágó László.

Kováts László Dezső, a kísérletben speciális hőkamerás módszerek alkalmazását biztosító Irindium Kft. műszaki igazgatója arról számolt be az MTI-nek, hogy a mérések révén komoly referenciát kapnak a tűzoltók, s azok az igazságügyi szakértők munkáját a kiértékelésben segítik. A felvételek több különböző hőmérsékleti skálán is megtekinthetők a későbbiekben, így az egyedi esetek megismerésében hatékony munkát tesznek lehetővé. A hőkamerás felvételek alkalmasak arra is, hogy a műszaki hibákat előre felismerjék, s így megelőzzék a tűzeseteket.

A társaság hőkamerás kutatásait használják továbbá az egészségügyben, az árvízvédelemben, valamint a jelenleg Ferihegyen használt, influenzás tünetek kiszűrését segítő kamerákat is ők fejlesztették ki - tette hozzá.

A hajdúszoboszlói katasztrófavédelmi "romvárosban" csütörtök délelőtt öt személyautót gyújtottak meg különböző anyagokkal és módszerekkel, az égést követően vett mintákat laboratóriumban fogják vizsgálni, és azokat a hőkamerás felvételekkel vetik majd össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását