2024. május 8. - Mihály

Ünnepel az Opera

Gálaműsorral ünnepli szeptember 26-án és 27-én fennállásának 125. évfordulóját a Magyar Állami Operaház.
2009. május 6. szerda 14:35 - HírExtra
Az évad programjának súlypontját a születésnap miatt is a magyar művek premierjei, felújításai adják. Bartók Béla operáját, A kékszakállú herceg várát a Budapesti Wagner Napokról ismert Hartmut Schörghofer rendezésében mutatják be.

Fischer Ádám főzeneigazgató megjegyezte: 30 éve készül a mű vezénylésére, építgeti magában a koncepciót. Judit szerepére az Egyesült Államokban élő neves magyar mezzót, Vizin Viktóriát kérték föl, a Kékszakállút pedig az európai operaházak egyre több sikert arató erdélyi baritonja, Szabó Bálint énekli.

Vass Lajos főigazgató hozzátette, hogy a születésnap okán Budapesten tartja éves konferenciáját az Opera Európa elnevezésű szervezet, a tagoknak módjuk lesz megnézni a Bartók-darab különleges interpretációit, ugyanis egy estén kétféle felfogásban is eljátsszák az operát.

Az éved első bemutatója a gyerekeknek szól: Britten A kis kéményseprő című darabja szeptember 20-án kerül színre. Novemberben a világhírű koreográfus, Borisz Eifman Karamazov testvérek című egész estés balettjét mutatják be és készülnek Seregi László 80. születésnapjának megünneplésére is - mondta el Keveházi Gábor balettigazgató. A születésnapi eseményekhez egy világsztár-gálával csatlakoznak a táncosok, Londonból, Párizsból, New Yorkból érkeznek csillagok.

Novemberben Magyarországon először lesz hallható az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Sári József 2000-ben Pforzheimben bemutatott alkotása, amely a Sötétség délben című Koestler-regény és az író életének epizódjai alapján készült. A Napfogyatkozás című zenedrámát Kovalik Balázs művészeti vezető rendezi, vezényel Hamar Zsolt.

Richard Strauss A rózsalovag című műve visszakerül a repertoárra, az új produkciót a rigai opera főintendánsa, Andrejs Zagar rendezi. Az évadot az Andrássy úton egy modernbalett-est zárja, amelynek egyik újdonsága a Bécsben dolgozó Lukács András Örvény című koreográfiája lesz.

Vass Lajos és Fischer Ádám arról számolt be: mivel a közönség nem nagyon kedvelte meg a Thália Színházat és a bérlés anyagilag megerőltető, a Nagymező utcában jövőre nem játszik a dalszínház. Helyette a Vígszínházban és a Művészetek Palotájában kerül színre néhány előadás. A Vígszínház ad helyet a karácsonyi Varázsfuvola-premiernek, Mozart dalművét Marton László rendezi.

A Művészetek Palotájával együttműködésben tartják az utolsó operabemutatót május végén: a Budapesti Wagner Napok részeként 115 operaházi művész közreműködésével és 5 vendéggel 3 estén Wagner rég nem hallott Trisztán és Izoldáját viszik színre.

A művet a Parsifallal befutott Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezi, Fischer Ádám vezényel majd - mondta el Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: más együttműködéseket is terveznek.

Vass Lajos főigazgató azt is elmondta, hogy Plácido Domingo énekversenyének döntője augusztus 1-jén a Magyar Állami Operaházban lesz, Domingo itt a Pannon Filharmonikusokat vezényli.

Szó esett a következő évi Májusünnepről, amely a tervek szerint ugyancsak rangos külföldi vendégeket vonultat föl, de Fischer Ádám neveket egyelőre nem említett.
Mali István zenekari igazgató arról számolt be, hogy a ház legjobb muzsikusaiból álló Budapesti Filharmóniai Társaság, amely az ország legrégibb, 156 éves szimfonikus társulata, 12 önálló koncertet ad a jövő szezonban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását