2024. május 3. - Tímea, Irma

Elutasította a Jobbikot a bíróság

ivatalból elutasította a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn a Jobbik felülvizsgálati kérelmét, amelyet a párt azért nyújtott be a bírósághoz vasárnap, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) elutasította fellebbezését Kivágó Iván Györgyné fővárosi képviselői mandátuma ügyében.
2009. május 4. hétfő 15:35 - HírExtra
Az LB indoklása szerint a kérelmező személyesen, jogi képviselő nélkül nyújtotta be a kérelmét a bírósághoz azzal, hogy jogi képviselője ügyvédi meghatalmazását még aznap benyújtja.

Tekintettel arra, hogy a kérelmező nem a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően járt el, ügyvédi képviselet nélkül nyújtotta be a kérelmét, ahhoz meghatalmazást határidőben nem csatolt, az LB hivatalból elutasította azt. A határozat ellen a párt jogorvoslattal nem élhet.

A Jobbik azért fordult felülvizsgálati kérelemmel az LB-hez vasárnap, mert az OVB elutasította fellebbezését Kivágó Iván Györgyné fővárosi képviselői mandátuma ügyében.
Az OVB csütörtöki ülésén utasította el a Jobbik Magyarországért Mozgalom fellebbezését, jóváhagyva a Fővárosi Választási Bizottság határozatát.

Az OVB döntését azzal indokolta, hogy a megfogalmazott kifogások jogilag nem értékelhetőek, a választásra irányadó jogszabályokban ugyanis nem szerepel kizáró okként a jelölt politikai múltja.

A Jobbik azért fellebbezett az OVB-hez, hogy a pártállami állambiztonsági múlttal rendelkező Kivágó Iván Györgyné ne tölthesse be a Fővárosi Közgyűlésben Hunvald György szocialista képviselő helyét.

Az ingatlanügyletek miatt korrupciós cselekmények gyanújával két hónapja előzetes letartóztatásba került VII. kerületi szocialista polgármester, Hunvald György a közelmúltban lemondott közgyűlési mandátumáról, a helyére pedig Kivágónét delegálták a fővárosi szocialisták.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) múlt vasárnap döntött arról, hogy Kivágóné ülhet a letartóztatásban lévő Hunvald helyére, és amennyiben nem érkezett volna kifogás az FVB döntése ellen, Kivágóné csütörtökön letehette volna a képviselői esküt, és elfogadhatta volna a közgyűlés a főváros költségvetését. Ugyanis Hunvald letartóztatásakor megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége, és ezért nem fogadták el a törvényben előírt március 15-ei határidőig a főváros költségvetését.

A Magyar Nemzet írt először arról, hogy az új képviselőjelölt - aki Soroksár alpolgármestere - az 1970-es évektől hálózati személy volt, az 1980-as években pedig az állampárti titkosszolgálat III/II-es csoportfőnökségén kémelhárítással foglalkozott.

A Jobbik FVB határozata elleni fellebbezésének indoklása is azon alapul, hogy "Kivágó Iván Györgynéről az elmúlt napokban kiderült, hogy a Magyar Népköztársaság Belügyminisztériumának III/II-es Főcsoportfőnökség 8-as osztályának +B+ alosztályán dolgozott, vagyis az 1990-es rendszerváltással - elviekben - megszűnő kommunista diktatúra kiszolgálója volt."

A Jobbik érvelése szerint az MSZP jelölése és az FVB döntése az alkotmánynak a jogállamra, illetve a pártokra vonatkozó rendelkezéseibe ütközik.

A Jobbik vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a párt szerint Hunvald György börtönben írt lemondásában formai hibát vétett, mivel túl azon, hogy a főpolgármesternek kell eljuttatni az írásbeli lemondást (ez teljesült is), a nyilatkozatot a képviselő-testülethez kell intézni, amit nem tett meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását