2024. május 3. - Tímea, Irma

Még nem dőlt el a felsőoktatás sorsa

Várhatóan a jövő hétre vagy az azt követő hétre hívja össze az oktatási tárca a Felsőoktatási Kerekasztalt és a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot, hogy tovább egyeztessenek a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslatról.
2009. április 30. csütörtök 17:54 - HírExtra
Elmondta: elsődlegesen az a törvényi kötelezettsége a tárcának, hogy az Andrássy német nyelvű egyetem és a Közép-európai Egyetem státuszát rendezze.

Elvben erre lehetőség lenne a jelenlegi felsőoktatási törvény keretei között is, annak ugyanis van egy olyan paragrafusa, amely a magánintézményekre vonatkozik - válaszolta az államtitkár arra a kérdésre, hogy feltétlenül szükség van-e önálló jogszabályra. A hatályos felsőoktatási törvény azt rögzíti, hogy vagy a mostani jogszabály keretei között, vagy önálló törvényként kell a helyzetüket szabályozni. Erről még egyeztetnek - tette hozzá.

Az egyéb felvetődő kérdések, például az, hogy esetleg külföldi diákok magyar állami normatívát kapnának tanulmányaik idejére, "elő sem jönnek, erről szó sincs" - közölte Manherz Károly.

A szakállamtitkár hozzátette: a külföldi oktatók alkalmazása nemcsak munkavállalási engedély kérdése, hanem többek között idegenrendészeti kérdés is.

Mint mondta, azt nem nagyon ismerné el, hogy a magyar felsőoktatás olyan színvonalú, hogy be kell jönnie "mindenféle külföldi felsőoktatási intézménynek".

A szakállamtitkár megjegyezte: ma minden ország arra törekszik, hogy a saját rendszerét kiépítse és erősítse. A felsőoktatás nem közös EU-ügy - mutatott rá.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) múlt pénteken közölte, hogy elutasítják és felháborítónak tartják a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslatot. A tervezetről a két szervezet a Felsőoktatási Kerekasztal keretében szeretne tárgyalni. A javaslat ellen foglalt állást a Magyar Rektori Konferencia is.

A tervezetet az ellenzék is elutasítja, Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő azt magyarellenes lépésnek nevezte. A javaslatot kedden általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának szocialista és szabad demokrata többsége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását