2024. június 16. - Jusztin

Zuhan a tőzsde, 6 hónapot kell várni a H1N1-vakcinára?

Az először Mexikóban detektált H1N1 jelzésű, emberekre is veszélyes sertésvírus halálos áldozatainak száma 103 főre emelkedett. A kutatók most attól félnek, hogy az újfajta vírus egész Európára és Ázsiára is kiterjedhet.
2009. április 27. hétfő 14:08 - Tatai Gábor
100 év alatt 3 világjárvány
A betegség azért terjed olyan hihetetlen gyorsasággal, mert emberekre is átterjedve "hangsebességgel" jut át egyik kontinensről a másikra. Jelenleg még csak járványról beszélhetünk, világjárvány besorolást akkor fog kapni, ha a megbetegedések észlelése átlépi a kritikus országszámot és az érintett helyeken a lakosság nagy része produkálja a tüneteket. Az elmúlt évszázad során három világjárvány ütötte fel a fejét, a legsúlyosabb a ’20-as évek végén, ekkor 50 millió ember halt bele a spanyolnáthába világszerte. 1957-ben, az Ázsiai influenza 1 millió áldozatott szedett, a legutóbb pedig a Kínából származó Hong-Kong-i influenza végzett 1 millió emberrel.
A hétvégén egymást érték a gyanús megbetegedésekről érkező jelentések világszerte. Jelenleg az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Spanyolország és Új-Zéland nevei olvashatóak azon a listán, ahol már bizonyítást nyert a H1N1-el való fertőzöttség. Legutóbb Izrael és Nagy-Britannia jelentett aggasztó megbetegedéseket. A Világegészségügy Szervezet (WHO) világjárványra figyelmeztet a hétvégi vésztanácskozás után.

A mexikói intézkedések

Mexikó vezeti a pénzügyi világválság által leginkább sújtott országok sorát, a gazdasági agóniát a drogháború után, most a sertésinfluenza fokozza a végsőkig. A H1N1 egy madár-, sertés-, és embervírus szokatlan hibridje, eddig 22 mexikói haláleset bizonyítottan emiatt történt, másik 81 holtestet pedig még jelenleg is vizsgálnak – nyilatkozták a mexikói közegészségügyi hatóságok. Felipe Calderon mexikói elnök bejelentette, hogy a kormány minden elképzelhető intézkedést foganatosítani fog az általa már járványnak nevezett jelenség visszaszorításának érdekében.

Az elnök figyelmeztette a lakosságot, hogy gyakran mossanak kezet, ha tudnak maradjanak az otthonaikban és tartózkodjanak a forgalmas helyek látogatásától. A tegnapi délelőtti misékre hívó harangok alig néhány hívőt értek utol, sok helyen a szertartás elmaradt, vagy egyedül csak a pap jelenlétében vették kezdetüket. Több rangosabb futballmérkőzést is lefújtak a fent említett okokból kifolyólag. A kormány szükségállapotot hirdetett, mely értelmében a hatóságoknak jogában áll a fertőzésgyanús emberek izolálása, otthonok, munkahelyek figyelmeztetés nélküli felkeresése és a tengeri és légi forgalom rendkívüli ellenőrzése.

Szükségállapot Amerikában is

A védekezés
A H1N1 és a madárinfluenza között alapvető különbség, hogy az utóbbi nem képes ilyen könnyen embereket fertőzni. A legfrissebb szakértői vélemények szerint H1N1 ellen is az alapvető higiéniás követelmények tüzetes betartásával védekezhetünk: az arcunkat takarjuk el amikor köhögünk vagy tüsszentünk, az elhasznált zsebkendőket nagy gonddal tüntessük el a környezetünkből és gyakran tisztítsuk le azokat a felületeket, melyekkel sokan kerülhetnek kapcsolatba. A betegség ellen vakcina nincs, ám az olyan antibiotikumok, mint a Tamiflu vagy Relenza hatásosak lehetnek a kezelésében. A célzott vakcina kifejlesztése előreláthatóan 6 hónapot fog igénybe venni – olvasható az angol Daily Mail weboldalán.
Vasárnap Észak-Amerika 5 különböző államából 20 olyan megbetegedést jelentettek, mely egyértelműen a sertésinfluenzára utalnak. Egy New York-i középiskola 8 diákja került karanténba és másik százról feltételezhető, hogy már megkapta a vírust. Ugyan ebből a gimnáziumból egy tucatnyi tanuló vett részt mexikói osztálykiránduláson az elmúlt hét során. Az ügyben nyilatkozó fertőzés felügyeleti központ feje, Richard Besser a Fehér Házban kifejtette, hogy a hatóságok további megbetegedésekkel számolnak az Egyesült Államok területén.

„Agresszívan fogunk reagálni a fenyegetésre és igyekszünk többet megtudni a kitört fertőzés természetéről” - mondta Besser. Janet Napolitano az amerikai Nemzetbiztonság Hivatal vezetője elmondta, hogy a sertésinfluenzás megbetegedéseket regisztráló országok területéről az Államokba lépő utazóknak a szigorú CDC-protokoll szerinti vizsgálatokon kell átesniük, melyeket korábban például az antrax-gyanús ügyek kapcsán foganatosítottak. A hatóságok a teljes észak-amerikai partszakaszokon is rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe, de szakemberek dolgoznak a nemzetközi reptereken és vasútállomásokon is mindenhol.

Világjárvány lesz?

Nincs veszély Magyarországon
Szerkesztőségünk felkeresésére, a Prügyi Mezőgazdasági Zrt. állatorvosa kifejtette, a magyar sertésállomány relatíve zárt, a járvány egyenlőre nem fenyeget, de számos szigorított intézkedéseket foganatosítottak a termelők országszerte. Arra a kérdésünkre, hogy a járvány kitörése együtt járhat-e akár egész telepek levágásával az állatorvos nemleges választ adott. A légügyi hatóságok egyenlőre nem rendelték el a szigorított protokoll alkalmazását az országba lépőkkel szemben, magyar ember vagy állat fertőzésről eddig nem érkezett hír.
Ami európai szinten is okot adhat a félelemre, az a jelentett nagy-britanniai és spanyolországi friss megbetegedések. A katalón hatóságok 3 újabb esetet jelentettek be, az egyének sertésvírussal való fertőzöttsége lapzártáig még nem nyert bizonyítást, Spanyolországban 4 másik esetről érkezett jelentés az elmúlt napokban. Új-Zélandon egy tanár és 25 tagú csoportjának 13 diákja is ismeretlen betegségbe esett azután, hogy egy háromhetes mexikói kiránduláson vettek részt. A helyi egészségügyiminisztérium jelentése szerint a csoport beteg tagjait elkülönítve kezelik otthonaikban.

Egy Sao Paolo-i brazil doktor még mindig az egyik betege teszteredményeire vár, aki Mexikóból hazaérkezve a H1N1-fertőzés tüneteit produkálta. Egyedi előfordulásos eseteket jelentettek Franciaországból és legutóbb Izraelből is. A WHO vezetője, Margaret Chan a tegnapi értekezleten figyelmeztetett: „A vírusnak egyértelműen világjárvány potenciálja van”, mindemellett a résztvevő szakértők elmondták, hogy a vírus további mutálódása egy a mostaninál „jóval veszélyesebb jellegű fertőzéshez vezethet”. Az ülésen az is szóba került, hogy jelenlegi világunk jóval felkészültebb egy világjárvány ellen, mint amilyen korábban volt”.

Az európai értékpapírok már most megfertőződtek

A hétfő reggeli órákban az európai értékpapírok értéke tetemes zuhanásba fogott, a világjárványtól való rettegés főleg a légitársaságokat, bankokat, utazási irodákat és a kereskedelmet sújtja leginkább. Reggel, a globális idő szerinti 7:22-kor a páneurópai FTSEurofirst 300 indexe 1.8 százalékos zuhanást produkált az után, hogy pénteken még 2.3 százalékos növekedéssel zárt. A befektetői vélemények szerint, az emberek újra egy SARS-hoz fogható vírusos fertőzés miatt pánikolnak.

„A világjárvány fenyegetése csak tovább fogja gyengíteni a világkereskedelmet, láttuk ahogy korábban a SARS kézzelfoghatóan rúgta fel a tőzsdét, pedig az a fertőzés nem is válságkor, hanem egy gazdaságilag élénk korszakban ütötte fel a fejét” – mondta Justin Urquhart Stewart, a Seven Investment Management befektetési igazgatója a The Economic Times-nak. A mai nap, és talán az elkövetkezendő hetek legnagyobb vesztesei az olyan óriás légitársaságok, mint a British Airways, a KLM, vagy a Lufthansa: ezek részvényei pár óra leforgása alatt buktak 8.9-13.6 százalékokat.

Mindeközben természetesen kaszálnak a gyógyszerpiacon, a vakcinákba vetett bizalom látványos gyarapodást eredményez a legnagyobb neveknél mindenhol. A gyógyszergyártó-cégek tegnapi bejelentése értelmében a termelés készen áll, hogy akár több millió dózisnyi antibiotikumot gyárcsanak le a sertésvírus kezelése érdekében, és gőzerővel indultak be egy az új H1N1-vakcinával kapcsolatos kutatások is.
Forrás: HírExtra / MTI / The Economic Times / Daily Mail / Al Jazeera
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását