2024. május 6. - Ivett, Frida

Találkoznak a Festetics-városok

A Festetics-városok találkozóját rendezik meg pénteken Keszthelyen; a városok küldöttei emlékünnepségeken, történelmi vetélkedőn, gálaműsoron emlékeznek meg a 190 évvel ezelőtt elhunyt Festetics Györgyről, a keszthelyi Georgikon Karon pedig tudományos emlékünnepséget tartanak az alapító tiszteletére.
2009. április 22. szerda 09:53 - HírExtra
A hajdani Festetics-birtokhoz tartozó településeket ma is összeköti Festetics György hagyatéka: Hévízt fürdővárossá fejlesztette, Csurgón uradalmi központot működtetett és megalapította azt a református gimnáziumot, ahol később Csokonai Vitéz Mihály is tanított, majd Jövendölés az első oskoláról Somogyban címmel verset is írt.

Festetics György alapította meg 1771-ben Keszthelyi Georgikont. Az intézményben korának legkiválóbb mezőgazdasági tudósai oktattak, a mellette működő tangazdaságban pedig a legkorszerűbb technológiákat és eszközöket alkalmazták.

Festetics gazdálkodása alatt vált Keszthely gazdasági és kulturális központtá: a városban kórházat, patikát létesített, fejlesztette a keszthelyi gimnáziumot. Számos diák az általa létrehozott alapítvány költségén végezhette el tanulmányait. Mesterembereket telepített a városba, kibővítette a kastélyt, létrehozta a Helikon könyvtárat, megrendezte az első Helikon-napokat - ismertette Kepli József.

Lukács Gábor, a Georgikon Kar munkatársa elmondta: a tudományos emlékülésen az alapító - Festetics György életéről, munkásságáról tartanak előadásokat és bemutatják az önkormányzat és az egyetemi kar támogatásával megjelent Festetics, Nagyváthy és a Georgikon című Nagyváty-emlékkönyvet is.

Nagyváthy János a Festetics-birtok jószágigazgatója volt: ugyanabban az évben született és halt meg, mint Festetics György. Festetics György 1791-ben, miután leszerelt a huszárezredtől, visszaköltözött Keszthelyre. Birtokainak igazgatására Nagyváthy Jánost kérte fel, akivel közösen gazdálkodási, szervezési és vezetési reformokba kezdtek.

Átalakították a 11-12 uradalomból álló birtok gazdálkodását, 1797-ben megalapították a Georgikont, azzal a céllal, hogy az uradalom számára szakembereket képezzenek. Az alapítás évében került az intézményhez Pethe Ferenc, a kor egyik legnagyobb mezőgazdasági szaktekintélye. Az intézményben felső-, közép- és alapfokú képzés is folyt.

A 200 oldalas reprezentatív emlékkönyv 10-11 fejezetben mutatja be Festetics György és Nagyváthy János közös munkásságát, életük egy-egy fontos állomását. A kiadvány korábban nem publikált, a levéltári kutatások során előkerült életrajzi adatokat, tanulmányokat is tartalmaz. A birtokvezetés, szőlészeti borászati ismeretek mellett részletek olvashatók a birtokon bevezetett szociális intézkedésekről, a 200 évvel ezelőtti Helikon-napokról és Nagyváthy néhány nyelvészeti újításáról is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását