2024. június 8. - Medárd

Gusztos örülne ha büntetnének

Gusztos Péter azt fogja javasolni az SZDSZ-frakciónak, hogy támogassák a holokauszttagadás büntethetővé tételét - erről a frakcióvezető-helyettes beszélt szerdán az MTI-nek.
2009. április 22. szerda 14:40 - HírExtra
A politikus közölte, hogy országgyűlési képviselőcsoportjuk még nem hozta meg álláspontját az ügyben. Hozzátette, személyes véleménye szerint viszont ha elkészül egy alapos, az alkotmányosság próbáját kiálló javaslat az ügyben, akkor azt ajánlja majd képviselőtársainak, hogy támogassák a kezdeményezést, amely szerint a holokauszt tételes, konkrét tagadása a Németországban már alkalmazott törvény mintájára minősüljön bűncselekménynek.

Gusztos Péter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években több alkalommal is kísérletet tett a parlament a gyűlöletbeszéd büntetőjogi szankcionálására. Elmondta, hogy ezek a kísérletek élénk vitát váltottak ki a liberális frakción belül, hiszen a szólásszabadság egy kiemelt jelentőségű, alkotmányos alapjog, ezért az SZDSZ számára egy fontos, védendő érték.

Kitért arra is, hogy ő személy szerint azért nem tudta támogatni a gyűlöletbeszédre vonatkozó törvényjavaslatokat, mert azok véleménye szerint általánosságban és aránytalanul nagy mértékben korlátozták volna a szólásszabadságot.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn a parlamentben azzal fordult képviselőtársaihoz, konszenzussal alkossanak törvényt arról, hogy Magyarországon a holokauszttagadást nyilvánítsák bűncselekménnyé. A miniszter úgy fogalmazott, hogy vannak dolgok, amelyekben nincsen kompromisszum, a holokauszttagadás számos európai országban bűncselekmény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását