2024. május 3. - Tímea, Irma

Mismásol az SZDSZ?

Kemény harc megy a Parlamentben a bizottsági helyekért. A feje tetejére állt viszonyok között már nem lehet tudni ki kormánypárti, ki nem. A tét nagy: nem csak pénztől, de befolyástól is elesik, akinek ott kell hagynia a székét.
2009. április 21. kedd 19:09 - Pénzes Dávid
Az előrehozott választásokat azért is követelt Magyarország többsége, számtalan civil szervezet és értelmiségi is, mert szerették volna, ha tiszta víz kerül a pohárba. A bizonytalanság, ami az új miniszterelnök-jelölését körülvette, a miniszterek hercehurcája (leszavazás a bizottságban, visszalépés stb.) nem tett jót a köznyugalomnak. Ez azonban úgy tűnik az újkormány életbelépésével sem áll helyre.

A fő gond most az SZDSZ és az MDF helyzetéből adódik. A két minipárt különböző okokból, de végül is ingataggá tették a bizottságokban és a médiakuratóriumokban fennálló egyensúlyt. A liberálisokkal az a gond, hogy nem lehet pontosan tudni, ellenzéki, vagy kormánypárti formációról van-e szó (némi iróniával hozzátehetnénk: ők maguk sem tudják).

A Fidesz beszólt

Répássy Róbert
„Hétfői házbizottsági ülésen előzetesen azt javasolták, hogy ne növekedjen a kuratóriumok létszáma, hanem a szocialisták hívják vissza azokat a kurátorokat, akiket a koalíció felbomlása után delegáltak a testületekbe, azonban az MSZP erre nem volt hajlandó.”
Az elmúlt napok történései Répássy Róbert fideszes politikus szerint azt mutatják, hogy az SZDSZ kormánypárti. Ha pedig így van, akkor nem vehetnek el helyeket az ellenzéktől semmiféle bizottságban: vissza kell adják azokat az ellenzéknek. De miért lenne ellenzéki az SZDSZ?

Erre alapvetően egyszerű választ lehetne adni: akkor, ha annak mondja magát. Ezt az SZDSZ nem teszi, sőt folyamatosan ellenzéki besorolásba próbál helyezkedni. Az liberálisoknak azonban lassan már semmit sem lehet elhinni, hiszen a viselkedése a kormányfő-jelölései tragikomédiában bemutatta, nem érdekes, hogy mit mond tegnap vagy tegnapelőtt, fordul amerről a szél fúj.

Ha nem lehet eligazodni egy párt szövegelésén, célszerű megnézni a viselkedését. Ebből kiderül, Répássy sejthet valamit, merthogy az SZDSZ megszavazta Bajnai gordont, egy kivétellel megszavazta az összes minisztert, és minden bizonnyal Bajnai programjára is igent fog mondani a szavazásokon. Vagyis nem lépett ugyan koalícióra a kormánypárttal, de viselkedése egyértelműen kormánypárti attitűdöt mutat.

Mi van az MDF-fel?

A Magyar Demokrata Fórum szintén furcsa helyzetbe kerül. A frakció felbomlása után nem jár nekik bizottsági hely. Ám egy hónappal a megszűnés után sem történt meg az újraosztás. Alapvetően ez Szili Katalin az Országgyűlés elnökének a jogköre, ám valamiért ő késlekedik ezt megtenni. Rebesgetik azért, mert az MDF őt támogatja a pécsi polgármesterségért folyó kampányban.

Szili végül úgy döntött, hogy az alkotmányügyi és ügyrendi bizottsághoz fordul az ügyben. Ez Répássy szerint egyrészt azért komolytalan, mert a testületben egymagában többségben van az MSZP, másrészt a bizottság csak a házszabályt értelmezheti, nem pedig a törvényeket.

Miért is fontos ez?

A vita tehát folyik, és ne gondoljuk, hogy csupán vihar a biliben. Mind az SZDSZ, mind az MDF bizottsági helyei komoly döntéseket befolyásolnak. Így például a médiakuratóriumokban közpénzeket is érint. Az MSZP és SZDSZ a Magyar Televízió kuratóriumában pár héttel ezelőtt 149 millió forintos megrendelést adott a Wallis-csoporthoz (Bajnai Gordon volt cége) kötődő Navigátor Informatika Zrt.-nek az új székház műszaki beruházásával kapcsolatban.

Az ellenzékiség és kormánypártiság azért is fontos a házszabály szerint, mert ez alapján kapnak időt a felszólalásra a pártok. Ha az SZDSZ ellenzéki, akkor a többi ellenzéki párttal kell megosztania az időt, miközben az MSZP-nek jóval több marad. Ráadásul az ellenzéki pártok a kormányoldalnál valamivel több szakértői támogatásra jogosultak.

A helyzet rendkívül furcsa – akárkinek is van igaza. Főként, mert ilyen jellegű vitának még csak fel sem lenne szabad merülnie egy normálisan működő parlamenti rendszerben, normálisan működő politikusok esetében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. április 21. 22:00
Bízom benne, ezek a versenymániás liberális barmok végre kikierülnek a parlamentből, mert hasznukat eddig se kormányon, se ellenzékben nem láthattuk. akko meg minek vannak? Takarodjanak a Hit Gyülekezetükbe prédikációt hallgatni
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását