2024. május 3. - Tímea, Irma

Hamar megbukhat a Bajnai-kormány

A Bajnai-kormány már megválasztása pillanatában számos gonddal kerül szembe. A problémákat a Nézőpont Intézet öt csoportba sorolta. Közülük mindegyik elvezethet a gyors bukáshoz.
2009. április 15. szerda 07:19 - Pénzes Dávid
A Bajnai-kormány névsora kedd délelőtt került a sajtó birtokába. Ezek alapján elmondható, a kormány nagy részét a politikai térfél adja, és csak kisebb része áll valódi szakértőkből. De mire lehet ez elég?

Az bizonyos, hogy a kabinet mozgástere különösen szűkre szabott, több téren is. Egyrészt kevés idő áll rendelkezésére, márészt a szocialista pártban is képlékeny a helyzet, ami nehezíti a célok elérését. Meg kell küzdenie továbbá Gyurcsány Ferenc befolyásával, az SZDSZ bizonytalanságával és a növekvé társadalmi elégedetlenséggel.



Szűk időkeret

A leendő kormány hiába is szeretne átfogó válságkezelő intézkedéseket, ezeknek az átfutásához és a kézzel fogható eredmények megjelenéséhez időre van szükség. Jóval többre, mint ami elvileg a rendelkezésre áll.

Az április 14-i parlamenti szavazás után nem egészen két hónappal európai parlamenti választást tartanak Magyarországon. Ez azt jelenti az 54 napos kampány az új miniszterelnök lehetőségeit, mozgásterét szűkíti. A június 7-i voksolás után pedig minden politikai szereplő az eredményeket fogja elemezni.

Bajnai Gordon kormányának szeptember végéig be kell nyújtania a költségvetés törvénytervezetét, a Nézőpont Imntézet elemzése szerint a gyors cselekvés könnyen zátonyra futhat a beinduló egyezkedési alkufolyamat során. 2009 végétől bizonyosan az országgyűlési választás kampányára lehet számítani, ez a kontextus szintén óhatatlanul kihat majd a kormány politikájára. Összességében tehát Bajnai Gordonnak egyedül a nyár vége áll rendelkezésére ahhoz, hogy érdemi döntéseket tudjon hozni.



Az MSZP változó érdekei

Furcsa viszonyba kerülhet a kormány és az MSZP egymással. Hiszen alapvetően szakértői kormányról beszélnek a kabinetet támogató pártok, ám közben számtalan volt MSZP-s tag marad a tárca élén, sőt két új párttag is beül a bársonyszékbe. A szakértői kormány politikailag azért szerencsés formáció,mert nem visel politikai felelősséget a döntéseiért. Ám ez a kormány nem nevezhető szakértőinek, így a kabinetben megjelenő pártemberek – akik ráadásul erős emberei a szocialistéáknak – ezt a lehetőséget meghiúsítják. A következő választás előtt így az MSZP nem tudja elkerülni e kormány tevékenységéért sem a felelősségre vonást.

Az előrehozott választások elkerülése érdekében a szocialisták rendezni tudták soraikat, ám a Nézőpont Intézet szerint az egységük törékeny. Konfliktusaikat inkább befagyasztották, mint megoldották. Az EP-választások után vagy a megszorító intézkedések tárgyalása során ezért a szakértők úgy vélik, egységük újra elolvadhat. Egyre több olyan csoport alakulhat ki az MSZP-n belül, amely már nem érdekelt a Bajnai-kormány támogatásában.

Az elemzésből kiderül, nem elhanyagolható a párton belül az önkormányzat lobbi szerepe sem, akik nem feltétlenül elleneznék az előrehozott országgyűlési választásokat. Ők ugyanis arra számítanak, hogy a Fidesz, kormányra kerülve, szükségszerűen veszítene támogatottságából, ez pedig helyi szinten az MSZP-t tudná erősíteni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

zeta33
2009. április 15. 08:54
A cikk kétségtelenül tényeken alapuló komoly elemzés. DE!!!! Miért kell a feketét még feketébbre festeni, mint amilyen? Hagyjunk egy kis teret és időt ennek a kormánynak, lássuk mire mennek! Jó magyar szokás szerint (ez megy már 7 éve), mindenben csak a rosszat vesszük észre, temetjük az embert, pedig még életben van és akár lábra is állhat. Kinek jó ez? (Vagy tudjuk?)A világban körülnézve, ez még a legkíméletesebb, törvényes kilábolási megoldás a válságból. Vagy egyesek szerint földig kell rombolni egy házat, hogy nekünk majd egyszer kényelmesebbet építsünk a helyére?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását