2024. június 9. - Félix

Döntőbíróság a határvita ügyében

Ötfős döntőbíróságot javasolt a horvát-szlovén határvita megoldására Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa - jelentette egy szlovén televízió.
2009. április 15. szerda 15:02 - HírExtra
A szemben álló felek nemzetközi jogilag kényszerítő erejű dokumentumban vállalnák, hogy az ad hoc bíróság határozatát kötelezőnek fogadják el. Amint ezt a dokumentumot mindkét fél parafálja, Szlovénia feloldaná a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását csaknem négy hónapja akadályozó vétóját. Zágráb mostanáig ragaszkodott ahhoz, hogy a jogvitát a hágai Nemzetközi Bíróság előtt rendezzék, amiről Ljubljana hallani sem akart. Szlovénia arra hivatkozott, hogy a bíróság az utóbbi években a szomszéd ország pártját fogta.

Szlovénia azzal vádolja Horvátországot, hogy Jugoszláviából való kiválása, 1991 óta elbitorolja a szárazföldi határ egy kis vitatott szakaszát, és most úgy tesz, mintha a tengeri határ is kérdéses volna. A vita húszegynéhány négyzetkilométer, a Pirani-öböl körül dúl, amelybe a Dragonja, Horvátország és Szlovénia természetes határfolyója ömlik. Az öblöt a szlovénok maguknak szeretnék, arra hivatkozva, hogy a jugoszláv időkben is teljes egészében ellenőrizték. A horvátok viszont az öböl felezővonalánál húznák meg a határt. Ez utóbbi esetben azonban az olasz és a horvát tengeri határ összeér, s elvágja a 42 kilométeres szlovén tengerpart kijáratát a nemzetközi vizektől.

Ha a területi vitára nem születik gyors megoldás, veszélybe kerülhet Horvátország 2010-11-re tervezett uniós csatlakozása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását