2024. június 17. - Laura, Alida

Az amerikaiak 2011-ig kivonulnak Irakból

Barack Obama amerikai elnök biztosította arról kedden Bagdadban Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt, hogy az amerikai csapatok kivonulnak Irakból az előirányzott határidőig, azaz 2011 végéig.
2009. április 7. kedd 23:51 - HírExtra
Jaszin Madzsid médiatanácsadó hozzátette, hogy a felek egyetértettek abban az értékelésben, amely szerint az utóbbi időkben történt merényletek ellenére is sikerült elérni Irakban "a stabilitás, a biztonság egy bizonyos szintjét". Máliki biztosította Obamát, hogy tovább fog javulni az ország belbiztonsági helyzete.

Irakban megjavult a közbiztonság, az ország most békésebb és stabilabb, mint a korábbi években volt, így a nagy nemzetközi vállalatoknak nincs okuk elkerülni Irakot - mondta az iraki kormányfő Obamával folytatott tárgyalása után. Kérte a nagy külföldi cégeket, hogy térjenek vissza Irakba, kezdjenek ott beruházásokba.

Az amerikai elnök arra biztatta a túlnyomórészt síita iraki vezetőket, hogy próbálják egységbe fogni a szemben álló politikai erőket, igyekezzenek bevonni a (kisebbségi) szunnitákat is kormányzásba és a biztonsági erők munkájába. Úgy vélekedett: a hatalom méltányos megosztása a záloga az ország stabilitásának. A két vezető a Camp Victory nevet viselő amerikai támaszponton találkozott, amely félúton van a bagdadi nemzetközi repülőtér és a az iraki főváros között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását