2024. június 15. - Jolán, Vid

Fellebbez a Nemzeti Őrsereg

Fellebbezést nyújtanak be a szlovák bíróság ítélete ellen, és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak a Nemzeti Őrsereg vezetői a szervezet Borsiban elfogott tagjának ügyében - közölte Gyüre Csaba, a szervezet ügyvédje pénteken Nyíregyházán sajtótájékoztatóján.
2009. április 3. péntek 17:56 - HírExtra
Álláspontjuk szerint a szervezet tagja nem követett el törvényértést, amikor a szlovákiai Borsi település kastélykertjében a II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen kibontotta az őrsereg zászlaját.

„A szervezők megkérték az őrsereg tagját, Gyüre Andrást, hogy csavarja fel a zászlót, amelynek eleget tett; ennek ellenére rövidesen két civil ruhás titkosrendőr őrizetbe vette, és a bodrogszerdahelyi rendőrkapitányságra vitte, ahol 48 órán keresztül tartották fogva” – emlékeztetett az esetre Gyüre Csaba.

A férfit a szlovák bíróság gyorsított eljárással 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve.
A bíróság álláspontja szerint a zászlón magyar hungarista jelkép található. Gyüre Csaba szerint az őrsereg zászlaján semmilyen olyan jelkép nincsen, amely bármilyen jogszabályt sértene.

Az ügyvéd hozzátette: a szlovák bíróság intézkedését nem tartják az uniós normák szerinti eljárásnak, ezért mindenképpen fellebbezést nyújtanak be, illetve a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

A nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereget 2008-ban jegyezte be hagyományőrző egyesületként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

A Nemzeti Őrsereg egy jelenleg is bírósági bejegyzés alatt álló egyesület, amelynek működését törvényesnek találta mind a megyei bíróság, mind pedig a Debreceni Ítélőtábla is – közölte Gyüre Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását