2024. június 15. - Jolán, Vid

Megvolt az utolsó televíziós vita

Ismételten a "magyar kártyával" próbálta meg támadni és bírálni Iveta Radicovát Ivan Gasparovic jelenlegi szlovák államfő, de az ellenzék kormányfőjelöltje ezúttal sem vette a lapot.
2009. április 1. szerda 23:38 - HírExtra
Radicová és Gasparovic, aki a két kormánypárt - Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - támogatását élvező elnökjelölt, utolsó televíziós vitáját szerda este a Markíza kereskedelmi televízió közvetítette. Gasparovic a vitában többször autonómia követeléssel, a Benes-dekrétumok megszüntetésére való igyekezettel, s általában a Szlovák Köztársasághoz való ellenséges viszonnyal vádolta a Magyar Koalíció Pártját (MKP), illetve annak vezetőit Csáky Pált és Duray Miklóst, és felrótta Radicovának, hogy elfogadta támogatásukat.

"Nem fogom folytatni ezt a vitát. Az MKP törvényes párt, s az államfőnek kötelessége, hogy minden párttal kommunikáljon" - reagált a vádakra az ellenzéki elnökjelölt. Radicová ugyanakkor leszögezte: a magyar kártyát nem ő, hanem "az SNS húzta elő, mégpedig meglehetősen agresszív módon".

Míg Radicová nyugodtan beszélt, Gasparovicon meglátszott a feszültség. Amikor a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát akarta említeni, a "kárpátaljai parlamentről" beszélt.

Bármilyen témáról volt is szó, Gasparovic minduntalan a "nemzeti" témához tért vissza. Egy Mikulás Dzurinda volt kormányfőt és pártját érintő kérdés kapcsán az államfő ismételten azt kezdte fejtegetni, hogy Radicová a kilencvenes évek elején ellenezte az önálló szlovák állam megalakulását.

Radicová és Gasparovic vasárnaptól szerdáig négy szlovák televízióban folytatott vitát.

Csütörtök reggeltől a szombati elnökválasztás befejezéséig kampánycsend van érvényben Szlovákiában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását