2024. május 13. - Szervác, Imola

Többségben a kormányoldal

A montenegrói parlamenti választáson az eddigi kormányerő az előrejelzéseket is magasan felülmúló, biztos győzelmet aratott vasárnap, és ismét abszolút többségre tett szert a törvényhozásban.
2009. március 30. hétfő 08:15 - HírExtra
A választások megfigyelésével foglalkozó szervezetek adatai szerint az Európai Montenegró nevű pártszövetség - amelynek vezető ereje a Milo Djukanovic miniszterelnök által irányított Szocialisták Demokratikus Pártja - a szavazatok több mint 51 százalékát megszerezve 49-re növelte képviselői számát a 81 tagú parlamentben. Ami az ellenzéki erőket illeti: 15 mandátumot szerzett a parlamentben a Szocialista Néppárt, nyolcat az Új Szerb Demokrácia és ötöt a Mozgalom a Változásokért nevű párt. Egy-egy képviselői helyet szerzett mind a négy albán párt.

Szakértők szerint tizedszázalékos elmozdulások még lehetnek az eredményben, de azok nem változtatnak a lényegen: az 1991 óta hol miniszterelnökként, hol elnökként országa élén álló Milo Djukanovic újabb négy évre bebiztosította a hatalmát, sőt azt az eddiginél kényelmesebben gyakorolhatja. Az előző, 2006-os választás után ugyanis még csak 41 fős parlamenti többséget tudhatott maga mögött - jelentette az MTI tudósítója.

A nyilatkozatokból ítélve egyik ellenzéki pártvezető sem elégedett a választási eredménnyel. Elemzők szerint az ellenzék szétszabdaltságának az árát fizette meg a vasárnapi választáson, mivel több ellenzéki párt nem tudott megbirkózni a 3 százalékos parlamenti küszöbbel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását