2024. május 30. - Janka, Zsanett

Az arab országok egysége szükséges a sikerhez

Az ENSZ főtitkára felszólította hétfőn az Arab Liga dohai csúcstalálkozóján összegyűlt arab vezetőket, hogy segítsék elő a rivális palesztin csoportok közti megbékélést Mahmúd Abbász elnök irányítása alatt.
2009. március 30. hétfő 15:47 - HírExtra
"Az arab országok egysége szükséges ahhoz, hogy az erőfeszítések sikerrel járjanak ezen a téren" - mondta Ban Ki Mun a Katar fővárosában zajló csúcstalálkozón tartott beszédében. A főtitkár arra kérte a hamarosan megalakuló új izraeli kormányt, hogy vessen véget a zsidó telepek építésének, és folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal. Ban Ki Mun továbbá azt is elvárja a Benjámin Netanjahu vezette következő izraeli kabinettől, hogy enyhítsen a Gázai övezet határátkelőinek blokádján.

A főtitkár felszólította Szudánt, hogy vonja vissza a Dárfúrban dolgozó 13 legfontosabb segélyszervezet kiutasításáról hozott határozatát. "A szudáni minisztériumok és a térségben még engedélyezett szervezetek erőfeszítései ellenére sem lehet pótolni a kiutasított szervezetek hiányát a jelenleg rendelkezésre álló erőforrásokkal" - hangsúlyozta Ban.

A találkozón jelen van Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök, aki ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki a dárfúri háborús és emberiesség elleni bűncselekményekben játszott szerepe miatt.

A kétnapos regionális tanácskozás megnyitóját rövid időre megzavarta a líbiai vezető, aki - a napirendtől eltérve - mikrofont ragadott és ostorozni kezdte a szaúdi király nyugati országokhoz fűződő kapcsolatait. Moammer el-Kadhafi "a britek kreációjának és az amerikaiak szövetségesének" nevezte Abdallah királyt, majd felszólalása után kiviharzott a teremből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását