2024. május 9. - Gergely

Kialvó fények - a Föld Órája

Az Új-Zéland partjaitól 800 kilométerre fekvő Chatham-szigeteken helyi idő szerint 20 óra 30 perckor kialudtak a fények, ezzel megkezdődött a világméretekben második alkalommal meghirdetett Föld órája környezetvédelmi akció.
2009. március 28. szombat 13:52 - HírExtra
A kelet felől induló figyelemfelhívó elsötétülés keretében Új-Zéland 44 városában kapcsolták le a lámpákat. A Természetvédelmi Világalap (WWF) által összehangolt akció célja, hogy a 60 perces elsötétüléssel felhívják a figyelmet a klímaváltozásra.

A WWF tájékoztatása szerint 88 ország mintegy négyezer városa - közte Berlin, New York, Peking, Párizs, és Tokió - jelezte a Föld órájához való csatlakozást. Amennyiben a szervezők várakozásai valóra válnak, az akció végeztével a földkerekség egymilliárd lakosa töltött el az időzónák szerint 20 óra 30 perctől 21 óra 30 percig egy órát sötétben. A fények lekapcsolásával azt fejezik ki, hogy tudatában vannak a klímaváltozás problémájának.
A mozgalom 2007-ben indult Sydneyből, akkor még csak az ausztrál metropoliszban hunytak ki a fények. Ezt követte a 2008-as akció, amelyben már világszerte nagyjából 500 város vett részt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a múlt héten felszólította a világ lakosságát az éghajlatváltozás ellen küzdelemre. "A Föld órája egy lehetőség a polgárok számára, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek" - mondta a diplomata egy internetes videoüzenetben.

Az akcióra egy nappal a decemberi nagyszabású klímakonferenciát előkészítő bonni tárgyalások előtt kerül sor. Az év végi koppenhágai csúcs célja, hogy a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény helyett új megállapodást fogadjanak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását