2024. június 2. - Kármen, Anita

Jelentős évforduló lesz holnap

Március 21-én tartják a rasszizmus elleni világnapot.
2009. március 20. péntek 17:48 - HírExtra
Az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozata alapján 1966 óta, akkor a Faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napjaként, az utóbbi időkben Antirasszista világnapként tartják annak a rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 72 békés tüntetővel végzett. A világnap a világszerte erősödő és egyes embercsoportok társadalmi kirekesztését célzó folyamatok veszélyességére hívja fel a figyelmet.

A rasszizmus, az idegengyűlölet, mindenfajta faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épülő diszkriminácó súlyosan sérti az emberi jogokat, ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene. A sokszínűség nem fenyegetés, hanem erősség, amely minden közösséget tovább gazdagít.

Magyarországon a rasszista megnyilvánulások leggyakoribb elszenvedői a legnépesebb hazai etnikumhoz tartozó cigányok. Nyugtalanító fejlemény, hogy az utóbbi időben jelentősen fokozódott a közbeszédben tapasztalható rasszizmus. A világnapon adják át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) - Összefogás a Demokráciáért által 2001-ben alapított Radnóti-díjakat azoknak, akik eredményesen küzdenek a hátrányos megkülönböztetés ellen. Idén ebből az alkalomból az UNICEF közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Gyermekjogi Egyezményben foglalt jogok megkülönböztetés nélkül megilletnek minden gyermeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását