2024. május 3. - Tímea, Irma

Burány szerint a kormány eddig is dédelgette az építőipart

A kormány eddig is aktív szerepet vállalt az építőipar támogatásában, illetve az eljárások egyszerűsítésében és gyorsításában, amiről a Fidesz szívesen megfeledkezne.
2009. március 18. szerda 13:25 - HírExtra
A közelmúltban több fontos intézkedést tett a kormányzat az ágazat problémáinak mérséklésére. Többek között Közép-Európában több tekintetben is egyedülálló, 6 milliárd euró értékű beruházás-élénkítő, belső keresletet növelő csomagot hirdetett - emelte ki Burány Sándor. Hozzátette: a kormány folyamatosan együttműködik a parlamenti pártokkal és a szakmai szervezetekkel az építőipart sújtó problémák megoldására.

Az egyeztetések - amelyeken a Fidesz javaslatai is napirenden vannak - az Országgyűlés albizottságaiban a kormány részvételével zajlanak. Ezzel párhuzamosan folyamatban van a Gyorsítás 2 csomag szakmai előkészítése is, amelynek kiemelt feladata lesz a lánctartozások problémájának kezelése, és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Az építőipar problémáinak kezelésével kapcsolatos lépésekről Burány Sándor elmondta: a közszférában a kormány bevezeti a késedelmi kamat intézményét, a lánctartozások kialakulásának mérséklésére. Emellett már életbe lépett a rezsióradíj az építőipari közbeszerzések esetében, a tisztességes piaci magatartás ösztönzésére. Ennek célja, hogy senki ne vállalhasson irreálisan alacsony áron beruházásokat, amellyel elhalássza a tisztességes vállalkozások elől a megrendeléseket, mivel sok esetben kiderül, hogy ilyen áron megvalósításuk nem is lehetséges.

Ezen felül tavaly több mint 30 jogszabályt módosított a kormányzat az építésügyi eljárások gyorsítása érdekében.

Burány Sándor aláhúzta: a kormány februárban hirdette meg a több mint 1.800 milliárd forint (6 milliárd euró) összegű beruházás-élénkítő csomagot az ágazat szereplői részére. Az ebből finanszírozott, több mint 600 projektet tartalmazó listán a 2009-2010-ben elindítani tervezett beruházásokat találják meg a kivitelezésben érdekelt építőipari vállalkozások. A projektlista hetente frissített elemeiről az Építőipari Piactér néven elérhető internetes felületen is tájékoztatják a vállalkozásokat a beruházások tervezett indulási idejével és a projektgazda nevével együtt.

Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy pártja öt százalékra csökkentené az épületkorszerűsítés áfáját, és pluszforrásokat csoportosítana át erre a területre, hogy megmentse az építőipart az összeomlástól.

Mint mondta, a kormánynak is támogatnia kellene azt fideszes kezdeményezésre benyújtott ötpárti határozati javaslatot, amely 36 pontban foglalja össze az építőipart érintő recesszió kezelését. Ebben javasolják, hogy kerüljön az 5 százalékos, kedvezményes körbe az épületkorszerűsítés áfája. Kezdeményezik azt is, hogy vonják össze a különböző korszerűsítési programok forrásait, ami összesen 15-20 milliárd forintot jelenthet, valamint csoportosítsák át erre a területre a széndioxidkvóta értékesítéséből származó 20 milliárd forintot, a Robin-Hood-adó bevételeit és meglévő európai uniós forrásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását