2024. május 5. - Györgyi

Kipusztul-e az emberiség? - első felvonás

Ha így folytatjuk tovább, és kitör még pár vulkán, akkor száz éven belül akkora mértékű lehet a klímaváltozás, hogy komoly veszélybe kerülhet az élővilág és az emberi faj - már a csótányokat kivéve.
2009. március 2. hétfő 13:38 - Pásztor Balázs
Klímacsúcs

A Klímaklub - a meglepően fiatal Varga Dávid kezdeményezése - első, országszinten globális ülésén összegyűlt a zöld politikusok és értelmiségiek színe-java. A civil zöldek négy főbb szervezete pedig megsértődött és kiküldött újságírókkal próbálta szabotálni a gyülekezetet - már ha nagyjából akarnánk vázolni a forgatókönyvet. De érdemes megnézni kicsit közelebbről is.

A péntek reggel kilenckor kezdődött, a Hotel Intercontinentalban megrendezett konferencián érdemi és felesleges felszólalások egyaránt elhangzottak, azonban összességében hatalmas előrelépésnek tekinthető a helyi zöld-aktivitáshoz mérten (végre nem a libatépést és tömést bojkottálják). A rendezvényt a klíma klub elnöke, az akadémikus Láng István vezette le, a klub fővédnöke - aki egyben az országgyűlés elnöke is -, Szili Katalin pedig rendkívüli elfoglaltásai miatt nem tudott jelen lenni, így csak egy levelet osztott meg az egybegyűltekkel. Ebben csupán azt hangoztatta, amit a felolvasást követő szónokok is kifejtettek, köztük a nemzeti konszenzust - ami jelenleg lehetetlen, hisz ebbe mind a Fidesz mind az MSZP benne foglaltatna.

A nagy ember Brüsszelből

Az első felszólaló, az esemény negyedénél lelécelő Stavros Dumas EP képviselő, az EB környezetvédelmi bizottságának elnöke. A már ismert terveken (2020-ra 20 százalékkal javítani az energiahatékonyságot, 20 százalékkal növelni az újratemelődő erőforrások használatát, és 20 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsájtást) és az EU környezetvédelmehez való hozzáállásán kívül mást is mondott a brüsszeli Európa-atya.

Például méltatta a nemrég nekünk ítélt Mobility Week Award díjat, és az egész magyar hozzáállást (ami, mint az előző cikk nyomán is kiderült, nem mindenben kóser). Fontosnak nevezte, hogy a lakosság harcoljon a klímaváltozás ellen, és ezt a média és az oktatás közvetítse, de azt is megjegyezte, hogy a világ kormányainak is kiemelkedő szerep jut a csatákból. Komoly eredménynek nevezte, hogy az EU-ban sikerült a klímakérdést „alacsonyból”-ból „top prioritásba” helyezni.



Az is kiderült, hogy hatalmas eredményeket vár a decemberben rendezett koppenhágai klímacsúcstól - ami nem véletlen, hisz amerika nevében immáron Obama fog a zöldekért ringbe szállni. Valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldülés új munkahelyeket teremthet (tervek szerint EU-szerte 700.000-et) így segíthet a válságból való kilábalásból. Mellékesen pedig a természeti csapások erejét is mérsékelné, így nálunk se lennének akkor árvizek.

Együtt a Kárpát-medencében


Kell egy liter kóla ingyen?
Ha többen vagytok, és legalább ketten akartok venni azonos félliteres üccsiből, akkor vegyetek helyette egy kétliterest (estenként másfelest). Az ára ugyanannyi (vagy olcsóbb) és még energiát is spóroltok. Azért írom csak le, mert eddig a következtetésig meglepően kevesen jutnak el, az ilyen apró dolgokon pedig rengeteg múlik.
Szabó Imre környezetvédelmi miniszter alapelvként fektette le, hogy nem szabad csak Magyarországban gondolkodni, hanem a Kárpát-medencei országainak kell összefogniuk, hisz csak együtt érhetnek el eredményeket. Kifejtette, hogy az éghajlatváltozás miatt az elmúlt 47 évben hazánk hőmérséklete 1 fokkal növekedett, a csapadék csökkent, és ez az ütem csak gyorsul (az EU szerint 2 fok a kritikus küszöb), valamint a világon egyre több szélsőséges természeti esemény is ehhez köthető.

Elmondta, hogy hazánk célja - az EU-s doktrínákon kívül - a 13 százalékos megújuló forrásokból származó energiahasználat. Kitért az épületek energiatakarékosságnak növelésére, a szemléletformálás rendkívüli fontosságára, és arra a tényre, hogy a lakosság használja el az ország energiaigényének 30 százalékát (aminek 70 százaléka fűtés és meleg víz), akik viszont roppant mód pazarolnak. Szerinte szakpolitikai összhang kell - ami esélytelen. Csakhogy az idő sürget, így lépnünk kell, méghozzá azonnal - zárta beszédét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását