2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fodor: Tatárszentgyörgy esete elfogadhatatlan

Minden jó érzésű demokratának, bal- és jobboldalon egyaránt egyet kell értenie azzal, hogy elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan az, ami Tatárszentgyörgyön történt - mondta a településen történt kettős gyilkosságról Fodor Gábor.
2009. február 24. kedd 16:04 - HírExtra
A szabad demokraták elnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a brutális bűncselekmény azzal szembesíti a magyar társadalmat, hogy "valami nagyon nagy baj van ma Magyarországon".

Véleménye szerint ez az intoleranciából, a szélsőséges indulatokból és a párbeszédképtelenségből ered.A pártelnök elmondta, hogy kedden tájékoztatást kért Bencze József országos rendőrfőkapitánytól, akitől azt is kérte, hogy vizsgálják át az elmúlt időszakban történt, hasonló módon elkövetett támadásokat, amelyek áldozatai elsősorban romák voltak.

A politikus arra is kérte a rendőrséget, vizsgálják meg, található-e összefüggés a bűncselekmények között.Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt másfél évben 54 támadást hajtottak végre romák ellen. Ezek közül 17 esetben használtak az elkövetők Molotov-koktélt, és hét ember vesztette életét. Hozzátette: egy olyan demokratikus jogállam, amelyért a rendszerváltáskor küzdöttek, nem engedheti meg magának, hogy bárki a bőrszíne vagy a vallási hovatartozása miatt félelemben éljen.

Az MTI kérdésére azt mondta, hogy az ügyben zajlik a nyomozás és ő nem akar feltételezéseket ismertetni annak kapcsán, hogy etnikai alapú támadás történt-e Tatárszentgyörgyön. Hozzátette: arra hívta fel a figyelmet, hogy a "gyalázatos bűncselekményt" egy roma család ellen követték el.

Közölte: ezt Magyarország tisztességes polgárai nem tűrhetik, ezért összefogásra, közös fellépésre, az erőszak elítélésére van szükség, miközben a rendőrségtől gyors és hatékony munkát várnak.

A politikus a rendszerváltás adósságának nevezte, hogy a magyar társadalomnak nem sikerült előrelépést tennie a romák integrálásáért.

Arra a kérdésre, hogy mi az a három legfőbb ok, ami a helyzet kialakulásához vezetett, azt mondta, hogy eddig nem született épkézláb program a roma integrációért, a magyar politikai közélet nem segített egy nagyszámú roma politikai gárda megteremtésében, illetve nem tették egyértelművé, hogy a romák sikere az egész társadalom érdeke.

Másik témára áttérve Fodor Gábor azt mondta, hogy hétfőn a parlament "szomorú és szégyenteljes" döntést hozott, amikor a szocialista és az MDF-es képviselők tartózkodásával illetve négy szocialista képviselő nem szavazatával elvetette az úgynevezett Kenedi-bizottság jelentésével kapcsolatos határozati javaslatot.

Fodor Gábor szerint megakadályozták, hogy a magyar társadalom végre nyíltan szembenézhessen a múltjával. A politikus hangsúlyozta, hogy húsz évvel a rendszerváltás után Magyarország a térség egyetlen állama, ahol még mindig nem lehet megismerni a pártállami diktatúra iratait.

Közölte: az SZDSZ nem hagyja annyiban az esetet és újra beterjeszti a határozati javaslatot. Véleménye szerint minden 1990. május 2-a előtt keletkezett iratot közokirattá kell minősíteni, és közlevéltárakban kell elhelyezni. Hozzátette, hogy kivételeket lehet tenni. Elmondta: ezeket az iratokat az interneten is közzé kellene tenni, és a mágnesszalagokon tárolt információkat civil kontroll mellett kell feldolgozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását