2024. május 6. - Ivett, Frida

Az integráció túlnő az oktatáson

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az integrált oktatás csődje nem hárítható az oktatási intézményekre, pedagógusokra, és az integráció nem csak oktatási, hanem egészségügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai kérdés is - közölte Ke
2009. február 20. péntek 13:25 -
A szakszervezeti vezető arra reagált, hogy Tatai-Tóth András szocialista képviselő előző napi sajtótájékoztatóján azt mondta: vannak olyan jelek, hogy az integrált oktatás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A politikus véleménye szerint előbb szakmai, pedagógiai megoldásokat kell találni a problémákra, és azok megvalósításához kell majd jogszabályokat alkotni. Hozzátette: olyan érzése van, mintha az utóbbi években törvényekkel akartak volna elintézni olyan dolgokat, amelyeket csak szakmai, pedagógiai szinten lehetséges.

A PDSZ szerint a probléma megoldásába mindenképpen be kell vonni a szülőket, a közigazgatási és szakmai szervezeteket. Nem hárítható az integráció csődje, amire Tatai-Tóth András képviselő utalt, az óvodára, az iskolára, a pedagógusra - írta közleményében.

Az érdekvédelmi szervezet üdvözli ugyanakkor a szocialista képviselő integrációval kapcsolatos azon kijelentését, miszerint előbb szakmai, pedagógiai megoldásokat kell találni a problémákra, és azok megvalósításához kell majd jogszabályokat alkotni. Ez az egyik lényeges eleme annak, amit a PDSZ évek óta mond és szorgalmaz.

Sajnálatos módon az utóbbi években a kormány "előbb vág, aztán talán mér", azaz jogszabályokkal ír elő olyan dolgokat, amelyeket előzetesen a szakma erőteljesen bírál. Ennél súlyosabb eset, amelynél a feltételek megteremtése helyett szabályzókkal ír elő követelményeket, ilyen az integráció is - fejtette ki Kerpen Gábor.

Az érdekvédő kitért arra: a PDSZ több éve mondja, hogy az integráció – mind a szocio-kulturális hátrányok, mind pedig a sajátos nevelési igény tekintetében - a megfelelő személyi, tárgyi, infrastrukturális, tervezhető finanszírozási feltételek nélkül "rideg integráció" csak, ami mindenkinek árt.

Az integrált oktatás, az esélyegyenlőség felé való jelentős elmozdulás lehetne, azonban ez több - az oktatási intézményben foglalkoztatott - szakembert, továbbá jelentősebb anyagi forrást igényel, valamint nyilvánvalóan nem valósítható meg több ezres pedagógus-elbocsátással és több száz megszűnő oktatási intézménnyel, mamutiskolák preferálásával.

Kerpen Gábor közölte: a PDSZ több alkalommal tett erre vonatkozó javaslatokat, ezt megismételik minden adandó alkalommal és remélik a jövőben nem találkoznak elutasítással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását