2024. május 4. - Mónika, Flórián

11 sziget hulladékmentes maradna az Északi -tengerben?

Hat ország tizenegy északi-tengeri szigete jelentkezett a hulladékmentes környezet élő laboratóriumának a Bölcsőtől Bölcsőig Sziget projektbe.
2009. február 15. vasárnap 13:24 -

A szigeteken megújuló energiát és újrahasznosított anyagokat alkalmaznak majd, elektromos járműveket vezetnek be, valamint sótalanító rendszerrel nyerik az ivóvizet úgy, hogy az eltávolított só is hasznosítható legyen, a háztartások szennyvizét pedig megtisztítják.

"A szigetek az innováció katalizátorai lesznek az egész térség számára" - mondta Michael Braungart német kémikus a projekt bejelentésekor. Európa északi részének műszaki egyetemei olyan új megoldások kifejlesztésébe fogtak, melyek 2030-ra közel önfenntartóvá tehetik a szigeteket.

Az Európai Unió az első négyéves szakaszban 3,5 millió euróval (több mint 1 milliárd forinttal) támogatja a programban résztvevő német, norvég, dán, svéd, holland és brit szigeteket. A Bölcsőtől Bölcsőig Sziget (Cradle to Cradle Island) elnevezésű projektet a holland Friesland tartomány felügyeli. Az érintett szigeteknek összesen mintegy 50 ezer lakosa van, de nyaranta ez a szám megszaporodik.

Az elképzelés eredete a hetvenes évekre nyúlik vissza, de népszerűvé Braungart és William McDonough amerikai építész 2002-ben megjelent, Bölcsőtől bölcsőig című könyve tette. Ez arra szólít fel, hogy az iparágak ártalmatlan anyagokat alkalmazzanak, melyeket a termék élettartamának lejártával újra lehet hasznosítani."Ha nem változtatjuk meg a teljes ipari ágazatot, 10-15 éven belül elpusztítja magát a rendszer. Ez már megkezdődött" - mondta Braungart.

Az egyes szigeteken a fenntarthatóság különféle elemeivel kísérleteznek. Számos más ötlet mellett az új épületeknél például olyan beltéri festéket alkalmaznak majd, amely légtisztító mikroorganizmusokat tartalmaz, és olyan külső vakolatot, mely eltávolítja a levegő porszennyeződését.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását