2024. május 9. - Gergely

Szűz Mária költözik

Körülbelül ezer hívő részvételével, rendőri biztosítás mellett elindult szombaton reggel 47 kilométeres zarándokútjára a máriapócsi Szűz Mária-kegykép, amely a görög katolikus templom felújítása miatt kerül át augusztus végéig a hajdúdorogi püspöki székhe
2009. február 7. szombat 11:21 - Hírextra
A zarándoklatot megelőző szombat hajnali istentiszteletre több mint ezer ember látogatott el a szabolcsi település templomába. Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a hívők egy része már péntek este megérkezett a városba, és csendesen imádkozva várta a zarándoklat kezdetét, többen gyertyákat gyújtottak és énekeltek.
Szombaton negyed hétkor indult el a mintegy háromszáz fős menet Pócspetri irányába, de mire a település határába ért, már majdnem ezer ember kísérte a kegyképet.

Nagy megmozdulásnak nevezte az eseményt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke, aki maga is végigkíséri a képet Hajdúdorogig. – Lélekerősítő, de egyben különleges ez a zarándoklat, amelynek jelentőségét jelzi, hogy folyamatosan csatlakoznak hozzánk emberek.

A püspök szerint segíteni az embereket, hogy újra tudjanak hinni a vallásban, mert a mai nehéz helyzetben az ember önmagában kevés, kell a kapaszkodó. - Az ilyen események emelik ki a vallás nagyszerűségét, ez bizonyítja számomra, hogy valóban szükségünk van Istenre – mondta Kocsis Fülöp.

Hozzátette: az egyháznak hinnie kell a saját erejében, ez pedig áthat azokra az emberekre is, akik még ellenségesen néznek a vallás intézményére.

A zarándoklat Kállósemjénben, Nagykállóban és Újfehértón pihen meg, és este tíz óra körül érkezik Hajdúdorogra. Újfehértón különbuszokat szerveztek a pihenőhelyre azok számára, akik a település távolabbi részén élnek.

- Az előzetes regisztrációk alapján hatszázan jelezték, hogy köszöntenék a kegyképet, de ennél jóval többen fogadhatjuk majd a zarándokokat – mondta el az MTI kérdésére Pocsai Beáta, a város Polgármesteri Hivatalának tanácsadója. Nyolcszáz adag meleg étel is várja a fáradt vándorokat, ez alatt a kisváros lakó a helyi görög katolikus templomban nézhetik meg a kiállított képet.

A máriapócsi görög templomot a kegykép elszállítása után felújítás miatt fél évre bezárják, ez idő alatt nem lesznek szertartások és istentiszteletek sem. A szakemberek régészeti kutatást végeznek a régi templom alapjainak és a körülötte feltételezett temető maradványainak feltárására. A rekonstrukció során megújul az elektromos hálózat, a hangerősítő berendezések, továbbá új fűtési rendszert építenek ki a templomban, megerősítik a tető- és toronyszerkezetet.

A munkálatok a tervek szerint 2010. szeptember 14-én érnek véget. Az európai uniós forrásból megvalósuló beruházásban az egyházmegye és Nyírbátor város közösen vesz részt, de a restaurálás ideje alatt – szintén pályázati pénzből – felújítják a kegytemplom előtti teret is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását