2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kevés munkahelymegtartó intézkedés

Elégtelennek tartják a munkahelymegtartó kormányzati intézkedéseket a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei politikusai, akik közül Czomba Sándor és Mádi László országgyűlési képviselő, valamint Vinnai Győző nyíregyházi választókerületi elnök a leépítésre
2009. február 6. péntek 14:04 - Hírextra
Czomba Sándor szerint a Gyurcsány-kabinet rendkívül lassan reagál a pénzügyi-gazdasági válság okozta elbocsátásokra, hiszen jelenleg mindössze egy 16 milliárdos keret áll rendelkezésre a munkahelyek megőrzéséhez.

A képviselő kijelentette: ebből a pályázati lehetőségből is legfeljebb májusban lehet pénz, a munkaadóknak viszont nincs ennyi idejük várni. "Azonnali intézkedésekre van szükség, annak a vállalkozásnak, aki hajlandó megtartani a dolgozókat, minden segítséget meg kell adni" - hangoztatta az ellenzéki politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szabolcsban különösen fenyegetőek a várható leépítések, hiszen tavaly 10 százalékkal, 56.000-re nőtt a munkanélküliek száma, és most sorra válnak ismerté a további elbocsátások.

Mádi László szerint a nehéz foglalkoztatási helyzetnek "csak részben oka a világválság, sokkal inkább az a nagy baj, hogy a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt a magyar gazdaság immunrendszere önmagától képtelen a védekezésre".

A politikus úgy vélekedett: most nem a fejlesztéseknek kellene prioritást adni, hanem a munkahelyek megőrzésének; ehhez adókönnyítésre, az Európában legnagyobb bérterhek csökkentésére, valamint fizetőképes árukereslet biztosítására lenne szükség.

Vinnai Győző is "sikerpropagandaként" értékelte az unió támogatásával megvalósuló fejlesztéseket, különösen Nyíregyháza esetében. Szerinte meg kellene nézni, hogy a szabolcsi megyeszékhely önkormányzata milyen támogatást nyert beruházásokhoz biztosítja az önerőt.
Bírálta a város szocialista többségű önkormányzatát azért is, mert - mint közölte - a vállalkozások megsegítésére nem tervezi csökkenteni a helyi iparűzési adót. Bázisszinten több mint 6 milliárd forintra tervezik a 2009-es adóbevételt, ami véleménye szerint ráadásul aligha folyik be, hiszen a világválság miatt csökken majd a vállalkozások adóalapja, árbevétele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását