2024. május 4. - Mónika, Flórián

Több pia, kevesebb drog és cigi

A francia fiatalok kevesebb hasist szívnak és kevesebbet cigarettáznak, de több alkoholt isznak, mint négy évvel ezelőtt - erre a következtetésre jutott az európai diákok alkohol- és kábítószer-fogyasztását vizsgáló Espad központ 16 éves fiatalok életstíl
2009. február 5. csütörtök 10:26 - Hírextra
A héten bemutatott vizsgálati eredmények szerint, amelyekről a párizsi Le Monde számolt be, 2007-ben a 16 éves francia fiatalok 3,4 százaléka nevezte magát a cannabis "rendszeres" fogyasztójának - ez jelentős csökkenés az 1999. évi 5,5 és a 2003. évi 6,1 százalékhoz képest. Az eredmény értékét növeli, hogy mint Étienne Apaire, a drogfogyasztás és a narkotikumok ellen küzdő minisztériumközi bizottság elnöke megjegyezte, a drogkínálat azóta csak nőtt.

A nikotin tekintetében hasonló irányzat érvényesül. Ma a serdülők 17 százaléka állítja, hogy naponta dohányzik, 1999-ben arányuk még 31 százalék volt.

Gond az alkohol tekintetében mutatkozik. A fiatalok 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább tízszer fogyaszt szeszesitalt, holott 1999-ben csak 8, 2003-ban pedig 7 százalékuk mondta ezt.

Aggasztó viszont, hogy a francia fiatalok között is terjed a binge drinking szokása. A Nagy-Britanniából importált szó és magatartás azt jelenti, hogy nagyon rövid idő alatt sok szeszesitalt fogyasztanak a résztvevők - magyarán: szándékosan, mintegy virtusból leisszák magukat. A megkérdezett serdülők 39 százaléka jelentette ki, hogy egy hónapon belül legalább egy alkalommal öt pohárnyi vagy még több szeszesitalt fogyasztottak egyetlen estén.

A francia kormány február 10-én terjeszti elő a nemzetgyűlésben törvényjavaslatát, amelynek értelmében szigorúan tiltanák a szeszesital-eladást fiatalkorúaknak.Az Espad felmérése 2007 tavaszán készült, 202 oktatási intézményben 2800 diákot kérdeztek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását