2024. május 29. - Magdolna

Az erőmű veszélyezteti a világörökséget

A Szerencsre tervezett erőmű nem veszélyezteti a tokaji világörökséget - hangsúlyozta az MTI-nek szerdán Szerencs polgármestere, aki szerint a tokaji borvidékről készült világörökségi állapotjelentés is azt bizonyítja, hogy a világörökségi értékek és az i
2009. február 4. szerda 23:30 - Hírextra
Rónavölgyi Endréné annak kapcsán nyilatkozott, hogy a KÖH vezetői által hétfőn ismertetett jelentés azt javasolta: több feltétel teljesülése esetén egy erőművi blokk épüljön meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőműben, a beruházás folytatásáról öt év után döntsenek.

A polgármester úgy fogalmazott: mindaz, ami a jelentésben szerepel, javaslat szintjén van. A beruházás egyébként jogerős építési engedéllyel rendelkezik - mondta Rónavölgyi Endréné.

Emlékeztetett arra, hogy az építkezést nem függesztették fel, de "miután az ellenzők a japán pénzügyi befektetőt távozásra kényszeríttették a projektből", újabb szakmai és pénzügyi partnert kellett keresnie a beruházónak. A jogerős építési engedély 49,9 megawattos erőmű létesítését teszi lehetővé. Ennek bármilyen megváltoztatása gyakorlatilag új engedélyezési eljárást vonna maga után - mutatott rá a polgármester.

Hozzátette: a szalmatüzelésű erőmű kérdése rávilágított arra, mennyire szükség van egy világörökségi törvényre, illetve egy kezelési tervre. A zempléni város első embereként és szocialista országgyűlési képviselőként is fontos feladatának tartja, hogy ezeket a problémákat és hiányosságokat mielőbb megoldják és pótolják - hangsúlyozta.

Mint mondta, meggyőződése, hogy a tervezett elkerülő útnak és az új Tisza-hídnak az építését fel kell gyorsítani, de nem támogatják azokat a nyomvonal-terveket, amelyek továbbra is a borvidékre és a világörökségi magterületekre vezetik be a közúti forgalmat.

Az erőmű már meglévő iparterületen létesül, így az nem játszik közre a világörökség felszínborításainak több mint százéves múltra visszatekintő változásaihoz - mutatott rá a polgármester.

Megjegyezte: bár a létesítmény ellenzői az elmúlt hónapokban kijelentették, hogy a független szakértők által készített hatástanulmányban foglaltak számukra irányadóak, ennek ellenére a napokban kiderült, csak azt fogadnák el, ha nem épülne meg Szerencsen a szalmatüzelésű erőmű.

Szerinte mára bizonyossá vált, hogy a Szerencsi Ipari Parkba épülő szalmatüzelésű erőmű körül "keltett hisztéria nem szakmai, világörökségi szempontokat vett figyelembe, hanem elsősorban érdekek mentén, szubjektív megítéléseken alapult, ami többször politikai színezetet kapott".

A KÖH által hétfőn közzétett állapotjelentésben, amely azt javasolja, hogy egyelőre csak egy erőművi blokk épüljön meg a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőműben, számos feltételt is felsorolnak, amelyek teljesítését szükségesnek tartják a beruházás megvalósulásához. Ezek között szerepel a szalmatermelés megoldása oly módon, hogy az ne okozza a világörökségi helyszín táj- és művelési ág szerkezetének és arányainak jelentős megváltozását, a szalma környezetkímélő - vasúton történő - szállításának megoldása, valamint a tervezett erőmű tájképbe illesztése is.

A dokumentum úgy fogalmaz: a jelentésben is szereplő feltételek teljesülése esetén "lehetőség mutatkozik ebben a konkrét esetben is az örökségi értékmegőrzés és a fejlesztés szempontjainak és igényeinek összehangolására".

Tokaj polgármestere, Májer János kedden tiltakozását fejezte ki az UNESCO Világörökség Bizottságának elküldött jelentés miatt, mivel úgy véli, egyáltalán nem volna szabad erőművet építeni Szerencsre. "Ha egy ilyen területen lehet szalmatüzelésű erőművet építeni, akkor bármilyen beruházás lehet a nemzeti parkokban, a tájvédelmi körzetekben" - mondta a tokaji polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását