2024. május 14. - Bonifác

Nem fogyunk annyira

A természetes fogyás csökkenése nyomán és a nemzetközi vándorlás figyelembevételével Magyarország becsült népességszáma tavaly november végén 10 millió 33 ezer volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2009. január 27. kedd 11:05 - Hírextra
A KSH előzetes adatai szerint Magyarországon 2008 első tizenegy hónapjában 90 ezer 759 gyermek született, ez 1,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
Ugyanebben az időszakban a halálozások száma 118 ezer 114 volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent 2007 első tizenegy hónapjához képest. A természetes fogyás 27 ezer 355 volt, 4499-cel kevesebb az egy évvel korábbinál.

A KSH felmérése szerint a születések száma az év első tizenegy hónapjában egyenetlenül alakult: öt hónapban kevesebb, hat hónapban viszont több gyermek született, mint egy évvel korábban. Összességében ez tavaly januártól november végéig az egy évvel korábbihoz viszonyítva csaknem 1300-zal több újszülöttet jelent.

A születésszám-emelkedés több mint fele júniusban és júliusban történt, amikor az újszülöttek száma 4,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Októberben és novemberben viszont 2,1 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint az előző esztendőben.

A vizsgált időszakban a halálozások száma - két hónap kivételével - valamennyi hónapban alacsonyabb volt, mint az előző évi: összességében 3225-tel vagyis 2,7 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések havonkénti száma jelentős ingadozásokat mutatott az év folyamán. Májusban és augusztusban több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban, az emelkedés 17, illetve 15 százalékos volt. Júniusban és júliusban viszont 14 százalékkal, szeptemberben pedig 15 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Január és november között összességében kevéssel több mint 38 ezer házasságkötés történt, 661-gyel, vagyis 1,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A múlt év első tizenegy hónapjában ezer lakosra átlagosan 9,9 élve születés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,2 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,3 ezrelékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A házasságkötési arányszám 4,1 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal maradt el a bázisidőszakitól. A természetes fogyás mértéke a 2007-es első tizenegy havi 3,5 ezrelékről 3,0 ezrelékre mérséklődött. Tavaly januártól november végéig ezer élve születésre 5,5 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi érték.

A születésszám emelkedésének és a halálozások csökkenésének köszönhetően a természetes fogyás az előző évi 31 ezer 854 fővel szemben 2008 első tizenegy hónapjában 27 ezer 355 főre mérséklődött. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága a természetes fogyásnál kisebb mértékben, mintegy 12 ezer fővel csökkent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását