2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szent-Iványi vezeti az SZDSZ-listát

Szent-Iványi István vezeti az SZDSZ EP-listáját a párt ügyvivő testületének döntése értelmében - jelentette be a testület pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.
2009. január 23. péntek 15:10 - Hírextra
A pártelnök elmondta, hogy most csak a szabad demokraták jelenlegi európai parlamenti (EP) képviselőjének jelöléséről döntöttek, de az ügyvivő testülettől felhatalmazást kapott arra, hogy a jövő heti ülésre terjesszen be további négy nevet.

A grémium ekkor dönt a jelöltekről, de a listát majd a párt országos tanácsa hagyja jóvá február eleji ülésén.Kérdésre válaszolva kijelentette, biztos abban, hogy az SZDSZ be fog jutni az Európai Parlamentbe. Úgy fogalmazott, hogy ha a 2004-es eredményt érik el, akkor az egy képviselőt jelent majd a számukra. Elmondta, hogy miután Magyarország kettővel kevesebb képviselőt delegálhat Brüsszelbe, ezért a szabad demokratáknak reális célkitűzésként a bejutást kell kitűzniük maguk elé.

Más témára áttérve azt is elmondta, nagy örömmel üdvözlik, hogy a világpolitikában olyan folyamatok indultak el, amelyeket az SZDSZ és ő maga személyesen is képvisel. Példaként említette, hogy az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama világossá tette, hogy felfüggeszti a guantánamói fogolytábor működését.

Fodor Gábor szerint ez a lépés megmutatja, hogy a cinizmussal szemben az értékelvű politizálás kerül előtérbe. Az SZDSZ is emellett teszi le a voksát - jegyezte meg.

Közölte, hogy a szabad demokraták a jövő heti rendkívüli parlamenti üléstől is azt várják, hogy a frakciók a közöset próbálják megtalálni egymásban, és nem csak azt, ami elválasztja őket.
Egyúttal azt kérte, hogy a jövő heti parlamenti ülésen a képviselők ne előítéletekkel viszonyuljanak egymáshoz. Mint mondta, a kormánynak és az ellenzéknek is vannak értelmes javaslatai, amelyeket érdemes megfontolni. Ezek között említette a kabinet felvetését, amelynek alapján bevezetnék a rászorultsági elvet a szociálpolitikában, illetve a Fidesznek az adócsökkentésre vonatkozó elképzelését. Kitért Orbán Viktornak arra a kijelentésére is, amely szerint támogatná a közép-európai országok együttműködését.

A politikus az SZDSZ sikereként könyvelte el, hogy a január 29-i parlamenti ülésen a képviselők a Költségvetési Tanács tagjainak megválasztásáról is döntenek majd. Elmondása szerint a testületet az SZDSZ "édes gyermekének" tekinti.

Hozzátette, egyúttal azt is elvárják, hogy a jövő héten a kormány tegyen le egy olyan stratégiai javaslatot az asztalra, amelyben világossá teszi, hogyan kíván a válságos helyzettel szembenézni, hogyan kívánja világossá tenni a saját felelősségét, és hogyan tudja az ország kikerülni a válság buktatóit.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a rendkívüli parlamenti ülésre már javaslattal érkeznek, hiszen a Költségvetési Tanács tagjairól való szavazást a szabad demokraták vetették fel. Hozzátette, hogy lesznek más javaslataik is, de ezeket akkor teszik le az asztalra, ha a kormány is előáll a saját stratégiájával, hiszen ők erre akarnak majd válaszolni.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta, az SZDSZ álláspontja az, hogy nem adóemelésből kell megoldani a problémákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását