2024. május 29. - Magdolna

A sör ugyanúgy folyik tovább

A cseh férfiak hetente átlagban négyszer, míg a nők kétszer mennek el sörözni barátaikkal - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a csehek sörözési szokásairól készített a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet.
2009. január 22. csütörtök 13:57 - Hírextra
Ez a statisztika hosszabb távon nemigen változik, s nincs összefüggésben az ország gazdasági helyzetével. A cseh férfiak mintegy 90 százaléka, míg a nők 60 százaléka többé-kevésbé rendszeres sörfogyasztó - olvasható a CVVM csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésében. A férfilakosság 26 százaléka naponta betér a kocsmába, míg a nőknél ez az arány 4 százalék. Heti átlagban egy cseh férfi 9-10 korsó sört iszik meg, míg a nők 2 és felet.

Az iskolázottabb rétegek kevesebb sört fogyasztanak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségű személyek. Az általános iskolát végzett személyek tavaly átlagosan hetente 12,7, érettségi nélküli középiskolát végzettek 9,7, érettségivel rendelkezők 6,6, míg főiskolát és egyetemet végzettek 5,8 korsó sört ittak meg. Egy másik felismerés szerint a kevésbé iskolázott személyek ugyan több, de kevesebb alkoholt tartalmazó sört isznak, míg a magasabb műveltséggel rendelkezők a nagyobb alkoholtartalmú söröket kedvelik, s ezekből nyilván kevesebbet lehet meginni.

Továbbra is tartja magát az a szokás, hogy a kocsmákban a törzsvendégeknek saját korsójuk van. Ezt a korsót, poharat, csészét, kupát (a választék nagyon széles) az emberek maguk viszik be a kocsmába, majd rendszeresen ebből fogyasztanak. Szinte minden kocsmában több tucatnyi ilyen ivóeszközt tárolnak. A felmérés szerint érvényes az is, hogy a törzsvendégek még ma sem rendelnek: leülnek az asztalhoz, s a pincér, a kocsmáros hozza a sört. Ha kiürül a pohár, rendelés nélkül jön az új adag. A vendég csak akkor szól, ha már nem kér többet.

Statisztikai kimutatás szerint az egy főre eső sörfogyasztás Csehországban a tavalyi évben is meghaladta a 160 litert. Ugyanakkor emelkedik a bor és a tömény italok iránti kereslet is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. január 22. 15:48
Na ezt bevezetjük Magyarországra is! Hetente négyszer megyünk sörözni a haverokkal!!!!!!!!!Végre egy normális indok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását